Цветанов обясни какво е постигнал Радев с третия мандат

Предоставяйки третия мандат на БСП президентът Радев постигна две цели – направи реверанс към левия избирател и второ, поставя в трудна ситуация Корнелия Нинова. Защото на всички е ясно, че трудно ще се състави правителство в този парламент, а това ще е четвърти неуспешен опит за левицата. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в предаването „Демокрацията“ с Марио Гаврилов по TV1.

По думите му с връчването на този мандат Румен Радев успява и да избегне противопоставянето по външнополитическите теми с формацията, на която е възложил да предложи структура и състав на Министерски съвет. „Защото и БСП, и Радев имат сходни позиции по Украйна и Русия“, добави той.

Според Цветанов, ако мандатът беше връчен на „Демократична България“, щеше да има ясен политически отзвук за едно дясно позициониране на всички, които биха могли да подкрепят такъв мандат.

През последните две години наблюдаваме поредност от избори с резултат, който не решава проблемите, а води до по-ниска избирателна активност и по-нисък авторитет на институциите, според Цветанов. „Няма ясен изход от сложната ситуация, която имаме днес“, каза той.

Цветанов припомни, че след последния вот политиците не можаха да отчетат, че има законодателна рамка, около която трябва да се обединят.

„Оттам нататък всичко е популизъм. Ние сме в един омагьосан популистки кръг“, категоричен е председателят на Републиканци за България, според когото в момента всяка една тема, която има някакви срокове, се отлага за последния момент – за да може да не се занимават сегашните политици с горещи въпроси, в усилията си да имат повече избиратели.

Цветанов даде пример с необходимостта, до 2025 г. всички потребители на електроенергия, да бъдат на свободния пазар – процедура, която е трябвало да започне в началото на тази година. „Оказа се, че парламентът взе решение – отлагаме го до 2025, а тогава това става задължително за всички!“.

Той коментира още, че политическата криза продължава и развързването на този възел ще е чрез местните избори, защото там могат да се получат сериозни обрати в обществените и политически нагласи. Цветанов направи прогноза, че ако те бъдат загубени от ГЕРБ в София, Пловдив и Варна, това отново ще доведе до предсрочни избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *