Цацаров отговори на сигнал за купуване на гласове за Фандъкова

Инициативният комитет, издигнал Мая Манолова, призова прокуратурата да присъства в ромските махали в изборния ден

Главният прокурор Сотир Цацаров изпрати отговор на сигнал от инициативния комитет, издигнал кандидатурата за кмет на Мая Манолова, в който се твърди за масово купуване и продаване на гласове в ромските квартали на София.

„Настоятелно моля да организирате извънредно дежурство на всички прокурори и разследващи полицаи, които не са в разрешен отпуск, лично да присъстват със служебни автомобили в ромските квартали на София на 3 ноември от 7:00 до 20:00 ч., за да констатират купуването на гласове, което се готви“, пише до държавното обвинение председателят на инициативния комитет зад Манолова – Никола Вапцаров.

В писмото се твърди още, че в изборния ден на 27 октомври „станахме свидетели на безпрецедентно купуване на гласове в полза на управляващата партия ГЕРБ за нейния кандидат Йорданка Фандъкова – това се извърши в избирателните секции с преобладаващо ромско население в квартал Филиповци, Красна Поляна, Люлин, Слатина и другите покрайнини на София“.

В своя отговор главният прокурор Сотир Цацаров посочва, че „със съвместна заповед на главния прокурор, министърът на вътрешните работи и председателя на ДАНС е създадено и действа Национално междуведомствено звено, което кординира работата на дежурните звена в трите институции и осигурява взаимодействие между тях, както и обмена на информация с ЦИК“. Той допълва, че по силата на тази заповед работят дежурни прокурори в изборния ден. „Без да коментирам съответствието на искането ви с действащите закони и с правомощията на прокуратурата, Ви уверявам, че тези правомощия ще бъдат осъществени при стриктно спазване на НПК, Изборния кодекс и Закона за съдебната власт“, отбелязва още главният прокурор.

Цацаров заявява също така, че в подадения сигнал от инициативния комитет „липсват каквито и да е конкретни твърдения за извършени престъпления против политическите права на гражданите, освен общото заключение за „безпрецедентно купуване на гласове“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *