Христо Иванов: Съмнителна е персоналната атака на ИТН към Асен Василев

„Нека никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерския съвет, да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структуриране на политическото пространство.“ Това заяви пред репортери в парламента председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов по повод декларацията на „Има такъв народ“ от парламентарната трибуна и дадения след това брифинг.

Иванов изтъкна, че от ДБ не са получили отговори на въпросите, които са отправили към ИТН. „Поставихме въпроса за важността на хората, които ще бъдат предложени и за техните качества. И дадохме пример с трима души, които самите ИТН са канили в състава си. И трето, формулата, която ще бъде предложена, да бъде осъзнато и целенасочено разграничена от ГЕРБ и ДПС. На нито един от тези въпроси не получихме отговор. А видяхме една доста съмнителна, ще си подбирам думите, персонална атака, смесване на факти с търговски спор и квалификации от Наказателния кодекс, като се надявам, че това е въпрос на неумение от страна на колегите да си формулират тезите“, допълни Иванов.

По-рано председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов атакува от парламентарната трибуна „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Според него Христо Иванов и Мая Манолова водят нещата към следващи избори и карат Бойко Борисов да се радва. Той подчерта, че е неприемливо „Демократична България“ да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет без да е силата, която е спечелила избори.

Йорданов атакува персонално Христо Иванов, тъй като е посочил имена на министри от служебния кабинет, които би трябвало да останат в редовно правителство – Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков. След това атаката на Йорданов се пренасочи към финансовия министър в служебното правителство Асен Василев. Той обвини министъра във финансови манипулации, кражба на интелектуална собственост и нарушение на законите при управлявани от него фирми. Самият Асен Василев заяви, че зад тези обвинения вижда „дългата ръка на ДПС“.

От „Демократична България“ все пак посочиха, че остават конструктивни и в очакване от „Има такъв народ“ да покажат състав на Министерския съвет, да дадат формулата и да кажат дали ще има ясни политически ангажименти по конкретни политики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *