Христо Иванов посегна към евентуален нов проект на Кирил Петков

От няколко дни усилено се говори, че икономическият министър Кирил Петков и колегата му от финансовото ведомство Асен Василев ще правят нов политически десен проект. Днес служебният премиер Стефан Янев заяви, че би подкрепил такъв проект и не изключи той да се появи още на следващите парламентарни избори. Социологът Андрей Райчев също лансира тази теза вчера, обяснявайки, че Фейсбук групата в подрепа на Петков и Василев има над 90 000 последователи. Той каза, че е нормално този проект да бъде десен.

Днес към двамата министри с най-висок рейтинг „посегна“ лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов. Той няколко пъти публично обяви, че това са хората, които трябва да намерят място и в редовно правителство и именно заради това ИТН започнаха атака срещу тях.

Иванов заяви днес пред БНТ, че Петков и Василев „са наши съмишленици, не трябва да има разцепление“.

Думите му идват в момента, в който ДБ отказаха да се явят на преговорите с БСП за правителство на третия мандат, въпреки че Христо Иванов нарече преди дни безотговорно отношението на политиците, ако се стигне до нови избори.

Сега обаче заговори за силно дясно обединение, в което трябва да се събере и енергията, която са генерирали Кирил Петков и Асен Василев.

“Кирил Петков и Асен Василев са наши съмишленици. Това, което са започнали, генерира доверие и трябва да продължи. Това, че генерира и атаки, валидира факта, че то трябва да продължи. Естествено е за нас да ги подкрепим в техните намерения, но те казаха, че след като се разпусне парламента, тогава ще анонсират своите решения“, коментира Иванов пред БНТ. Той не отговори на въпрос дали Кирил Петков и Асен Василев може да влязат в листите на ДБ.

“Да не влизаме в такива спекулации в момента. За нас е много важно да не позволим това събиране на българската демократична общност на едно място да бъде разколебано. Ще направим всички разумни действия да не позволим рацзцепление, напротив – да се съберем, да надградим, да използваме потенциала и доверието, което всеки един носи“, ентусиазирано обяви Иванов.

И продължи с надъхването на десните: „Ние сме изключително позитивно настроени, че това трябва да се свърши. Но нека те да си вземат решенията и да ги анонсират и оттам нататък ще работим“.

Естествено е да имаме кандидат за президент, каза Иванов в отговор на въпрос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *