Христо Иванов: „Газпром“ не е търговец, а е геополитическо оръжие на Русия

„Газпром“ не е просто търговец или доставчик, той е геополитическо оръжие на Русия, която е в тежка конфронтация не просто с Украйна, а и с ЕС и НАТО, а и с целия международен ред, на който се крепи нашия начин на живот.

Това заяви пред bTV съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

По думите му политическата цена да се обвързваме с „Газпром“ е съществена част от проблема. Желанието да се експлоатира енергийната тема е сериозно предизвикателство. Започва се с опити за плашене на хората, посочи Христо Иванов.

„Първата задача, която Румен Радев постави на служебния кабинет, беше да не допуска въвличането на България във войната. Тази фраза прикрива политиката на фиктивен неутралитет спрямо Русия“, добави той.

„Затова предлагаме коалиция на колегите от „Продължаваме промяната“, защото условията, при които беше формирана четиричленната коалиция в миналия парламент преди войната, се промениха, след като тя започна. И тази промяна не е нещо, което можем да игнорираме“, каза още той. Предложението ни за обща коалиция с „Продължаваме промяната“ почива на разбирането да има политическа сила, която да поставя условията, а „не да се учи на чии червени линии да угажда“. Залогът е много по-голям от социологически проучвания, каза съпредседателят на ДБ. Надявам се следващата седмица да има разговори с „Продължаваме промяната“, каза Иванов.

В България има активни граждани, които няма да чакат никой да ги организира, излизат сами. Ако служебното правителство не застане на неутрална позиция спрямо кампанията и не осигури възможно най-добрите възможни доставки за България, а се занимава с участие в кампанията и използва различни проблеми, ще има сериозна гражданска и политическа реакция в България, каза по повод на протеста от петък Иванов.

Очаква се от служебното правителство да е неутрално. Най-разумното поведение е да се съсредоточи върху организирането на изборите и да не се намесва в политическия процес, заяви още Христо Иванов и предложи да се върнем към предложението за конституционна промяна за ограничаване на правата на служебните кабинети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *