Хазарта и дъщеря му регистрираха фондация

Сдружението „Един българин” ще подпомага деца сираци с езикови курсове и уроци по патриотизъм, любов към природата, спорт и екологично съобразен начин на живот

Депутата Христо, както напоследък е известен рапъра Ицо Хазарта, е регистрирал собствена фондация, научи „Уикенд”. Сдружението „Един българин” е създадено преди две седмици, а за свои помощници изпълнителя е вербувал голямата си дъщеря Аделина и педагожката Христина Костадинова. Регистрацията е част от кампанията на Хазарта за подпомагане на сираци, която започна с влизането си в парламента.

Още от първия ден на новата си работа, той дарява цялата си заплата за играчки, учебници, курсове или екскурзии на хлапета настанени в социални домове. Тези институции, както е ясно, са последна грижа на държавата. Средствата, отпускани от бюджета, едва стигат за скромни заплати на преподавателите, а за всякакви останали разходи се разчита на дарители.

„Някои от тези деца са неграмотни – те не умеят да четат и да пишат на български. С малко помощ могат да станат учени, спортисти, инженери, лекари или работници… Или проститутки, крадци и просяци. Това зависи от нас”, написа наскоро депутата Христо Петров.

От краткия му отчет стана ясно, че с десетките хиляди левове от заплатата си като депутат, той е купил стотици книги и учебници, платил е лятна екскурзия на 20 сирачета и различни видове образователни курсове за десетки други. Повечето от тях са по чужди езици по нашумелият метод сугестопедия. За тяхното провеждане отговаря заместничката на Ицо Хазарта в новата фондация – Христина Костадинова, която има собствена школа по чужди езици.

Още щом обяви кампанията си в подкрепа на децата сираци, хиляди негови фенове или просто добри хора изявиха желание да дарят средства или се включат като доброволци в благородната мисия. По закон, харченето на такива дарение е доста сложно за физическо лице, пък бил той и депутат. Това според запознати е и причина Ицо Хазарта да създаде фондация „Един българин”. Целите й са подпомагане в социалната интеграция на изоставените деца и тяхното възпитание в патриотизъм, любов към природата, спорт и екологично съобразен начин на живот. Освен събиране на дарения, сдружението ще има възможност да кандидатства за финансиране и по различни проекти.

Благородната кауза ще е и първата публична проява на голямата дъщеря на Хазарта. Аделина е плод на любовта на рапъра с Диана Котева, която след раздялата им се премести в Лондон. Бившите съпрузи от години водят тежка и дълга битка за родителските права, след като Христо Петров налага пълно вето и не позволява майката на Аделина да припари до нея. Съдебните драми не минаха и без скандални разкрития за изневерите на изпълнителя по време на двугодишният им брак. „Знам за случай, в който беше отишъл на секстуризъм в Германия при едно момиче българка. И двамата бяха ходили да ми избират бельо и сутиен за подарък. Представете си какво трябваше да търпя аз”, разказвала е Диана Котева.

Въпреки обвиненията, Котева не успя да се пребори с рапъра. Днес спорът им е безпредметен, защото дъщеря им Аделина е вече пълнолетна. Тя е избрала да не контактува с майка си.

Наследничката на Ицо Хазарта никога не се е появявала на публични събития с баща си. Младото момиче има амбиции да гради самостоятелно кариера в театъра и киното. Г-ца Христова не иска да пробива с името на баща си и не само не афишира кой е той, а дори го крие. В социалните мрежи тя напълно умишлено не публикува снимки с родителя си. Така всичко, което постигне, ще е плод само на нейния талант и усилия, а не на славата на баща й, разказват близки до девойката.

Поне до скоро беше така. Като секретар на новата фондация, Ади вече ще трябва да излезе на светло и заедно с депутата Петров да се включи в благотворителните инициативи в помощ на децата сираци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *