Хаджигенов с препоръки към протестиращите за четвъртък при обгазяване, полицейска атака и задържане

Граждани се събират на площад „Независимост“ с искане за оставка на управляващите и главния прокурор за 63-ти пореден ден. Мотото на протеста и и тази вечер е „Нас не ни е страх“, съобщава БНР.

Хората казват, че не са изненадани от думите на премиера Борисов от днес, че мафията в момента иска да свали правителството и че това е основание да не се подава оставка на правителството.

Адвокат Николай Хаджигенов излезе с няколко важни препоръки към протестиращите при обгазяване, полицейска атака и задържане. Ето какво обясни той за предвидения за четвъртък грандиозен протест, наречен: “Велико народно въстание”.

Утре най-вероятно ще има провокатори, оборудвани с бомби. Дръпнете се от тях. Кажете на някой от нас или направете широк периметър. Седнете на земята. Това е за ваша безопасност.

Те нямат нищо общо с нас. Ако искахме да правим въоръжено въстание, досега да сме го направили.

Предполагаме, че полицията и жандармерията този път всички ще бъдат оборудвани с противогази. Това значи много повече газ. Не пипайте нищо с ръце. Не се мийте с вода, ще бъде по-лошо. Зад сцената ще има здравен пункт. Прясно мляко и кока кола работят добре.

Видите ли спрей, бягайте далече. Полицията не използват пейпър спрей, както твърди. Нещо друго е. Най-добре се махнете оттам.

Тръгнат ли да щурмуват, се махнете оттам. В кървавата сряда биха всички-възрастни и дори момче и приятелката му, хванати ръка за ръка, опрени до стената. Момчето е било размазано от бой. Седнете на земята и вдигнете ръце. Гледайте ги. Дори това няма да е достатъчно да ви спаси, но ще изглежда зле да ритат беззащитни хора. След това ще има дела.

Като ви задържат, пръскат, нищо че сте с белезници. Незабавно потърсете адвокат, им доброволци. Искайте служебен защитник. Искайте някой от нас да се яви. Ние също можем да изпратим колеги. Има достатъчно компетентни колеги.

Трябва да ви издадат заповед за задържане. Подпишете, но не давайте никакви обяснения без адвокат. Казвайте, че ви представлявам аз и настоявайте да присъствам на процесуалните действия. Настоявайте за адвокат. Сочете Минчо Спасов или мен. Искайте лекар. Викайте и крещете, особено ако има пострадали.

След освобождаването лекарска помощ и адвокатска защита, задължително някой да ви снима. Трябва да посетите Съдебна медицина. Искайте снимка с шевове и без шевове.

Сериозно полицейско присъствие ще има утре в центъра на София

От полицията призоваха протестиращите да не се поддават на провокации.

МВР ще организира контролно-пропускателни пунктове, на които ще се проверяват хората, идващи на протест, дали носят в себе си опасни и забранени предмети. На площада няма да бъдат допускани лица, които умишлено са скрили лицата си, това не включва хората, които са с предпазни маски, казват от полицията. Няма да бъдат допускани и хора, употребили алкохол. От полицията призовават хората на утрешния протест да търсят тяхното съдействие, ако забележат провокатори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *