Футболният треньор Ферарио Спасов загина в катастрофа

В друг пътен инцидент загинаха треньорката на волейболния “Олимпиец” (Пл) и двама състезатели

 

Един от най-известните футболни треньори у нас – Ферарио Спасов, е загинал снощи в катастрофа. 61-годишният специалист, който през този сезон води “Дунав” (Лом) е бил въвлечен в тежък пътен инцидент край Великотърновското село Шереметя и е починал на място. Бял спортен автомобил е ударил с висока скорост отзад колата, управлявана от Спасов, който се е прибирал от мач на своя отбор в III лига срещу “Локомотив” (ГО), завършил 1:3.

По-късно стана ясно, че 24-годишен мъж от Лясковец, известен на полицията, но неосъждан, е шофьорът, помел колата на Ферарио Спасов, предаде “24 часа”. Шофьорът е с 16 месеца стаж и е карал мощната немска кола с много висока скорост. Хипотезите са за около 150 км/ч. Това ще бъде установено с експертизи. По неизвестни причини 24-годишният шофьор не успял да спре, ударил голфа на популярния футболен специалист отзад и го изхвърлил в страни от пътя. Ферарио Спасов е издъхнал на място. Младият шофьор от другата кола и спътницата му на 28 г. били откарани в спешна помощ с леки наранявания. Установено е, че имат само охлузни рани, шофьорът и хематом на главата. Освободени са за домашно лечение, след което шофьорът е за 24 часа по закона за МВР. Той е тестван за алкохол и наркотици – пробите са отрицателни. Взети са и кръвни проби за химичен анализ.

Роденият в Дупница Спасов беше футболист на “Осъм”, както и на “Спартак” (Пл) – в периода 1979-1994 г. Той става известен като треньор. Кариерата му започна през 1994 г. в “Олимпик” (Галата), а две години по-късно Феро, както го наричаха във футболните среди, пое втородивизионния тогава “Литекс” и класира отбора в А група. През 1999 г. той изведе ловешкия тим и до титлата, а през 2001 г. и до купата на България.

Спасов – един от изявените фенове на хардрок и хеви метъл музиката, бе начело и на ЦСКА през 2004 г., а освен това бе треньор и на още много български отбори, сред които “Ботев” (Пд), “Монтана”, “Дунав” (Русе), “Етър”.

Трагедията с Ферарио Спасов е втората в българския спорт само в рамките на едно денонощие.

По-рано вчера на пътя Плевен-Ловеч при катастрофа загинаха Стефка Великова – президент и треньор на волейболния “Олимпиец” (Плевен), както и двама състезатели от мъжкия отбор на клуба – Калоян Минков и Симеон Симеонов. Причината за инцидента е мократа настилка, довела до сблъсък на два автомобила. Тримата са пътували за Ловеч, където “Олимпиец” трябваше да играе с местния “Осъм” от първенството на “А” група.

Стефка Великова е бивша волейболистка, а след това треньор и голям поддръжник на социални каузи в Плевен. Тя е съпруга на една от плевенските баскетболни легенди – Дарин Великов, и майка на баскетболния наионал Асен Великов. Тя бе човекът, който преди година възроди мъжкия волейболен отбор на Плевен след 40-годишно прекъсване, като бе сред основателите на “Олимпиец”.

Заради трагедията волейболната федерация обяви тридневен траур и всички мачове официални от вътрешния календар ще започват с минута мълчание.

“Ще запомним Стефка Великова като отдаден колега и приятел на федерацията, голям радетел на българския волейбол, човек, който с ентусиазма, професионализма и добротата си запали искрата по любимия спорт сред много млади хора, един от най-главните мотори за развитието на волейбола в Плевен през последните години! Загубата за всички ни е огромна!”, написаха от БФВ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *