Финансовият министър пуска нова проверка за шефа на НАП

Финансовият министър Асен Василев обяви, че скоростно ще нареди проверка, която да установи обстоятелствата около продадената от новия директор на НАП Румен Спецов фирма, която към днешна дата има солидни задължения към фиска.​ „Ако се окаже, че той е продал фирмата, знаейки, че тя има задължения и че ще нанесе щета на бюджета – тогава със сигурност ще трябва да се разделим с него“, заяви Василев.

Реакцията на служебния финансов министър идва, след като кандидатът за депутат Георги Кадиев поиска оставката на Спецов. Кадиев публикува част от ревизионен акт на бившата фирма на данъчния шеф, издаден 70 дни след като „Гранекс Трейдър“ е продадена.

Проверка в публични регистри на НАП и Търговския регистър показва, че настоящият изпълнителен директор на НАП Румен Спецов е продал дяловете си в дружеството „Гранекс Трейдър“ на 7 април, 2016 г. Ревизионният акт е с дата 17 юни 2016 г. и е връчен на новия собственик Данаил Николов.

Според Кадиев дружеството е било в ревизионно производство към момента на продажбата на дяловете и по всяка вероятност вече е имало и издаден ревизионен доклад. „С голяма доза сигурност може да се твърди, че продажбата на дяловете е именно следствие на очакваните резултати от ревизията. В резултат на тези действия фирмата никога не покрива задълженията си и до ден-днешен дължи над 1.5 млн. лв. на НАП“, заяви Кадиев.

Министърът на финансите обясни пред „Свободна Европа“, че проверка по случая „Гранекс“ вече е правена, без да се открият нарушения.

„Той е искал да напусне България и си е продал фирмата, отишъл е в Ню Йорк, а после в Дубай с жена си. В този момент е продал фирмата си и честно казано, не се е интересувал кой купува тази фирма. За да се продаде една фирма, трябва да има чисто досие, документи от НАП, от местните власти за липса на задължения. Ако има нещо, което е нередно, подсъдно, незаконно, със сигурност то ще излезе. Със сигурност тази проверка е текла известно време, когато това се е случвало, сега пак може да бъде пусната. Сигурен съм, че най-различни органи могат да се самосезират, ако решат. Аз лично нямам притеснения в професионализма и почтеността на Спецов“, посочи Асен Василев.

Министърът обясни „атаките“ срещу Румен Спецов с промяната на начините на работа на НАП след смяната на ръководството.

„В НАП започна преориентиране на работата на агенцията – вместо да гоним фризьорски салони и хлебопекарни, направихме списъци с най-големите фирми, които са получили обществени поръчки, най-големи фирми с държавен ресурс извън обществените поръчки, фирми с касови наличности. И отгоре надолу по тези списъци, без да се интересуваме чии са тези фирми, започват проверки. Тази промяна на посоката означава, че се настъпват много интереси – проверяват се фирми, които никога не са проверявани досега“, каза още Асен Василев.

Той съобщи също така, че НАП се е заела с темата за ценообразуването на горивата у нас. Василев разкри, че от „Лукойл“ в България не постъпвали никакви данъци и затова предстои да се направи пълна ревизия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *