Фигурантът и Шиши. Или как Борисов свърза Радев с Пеевски

Премиерът Бойко Борисов говори в официално изявление от Министерски съвет за „Шиши“. Ако на някого му се е сторило, че не е чул правилно, той го повтаря втори път. „Шиши“ е прякор, използван в карикатури, шеги и вероятно в лични разговори за депутата от ДПС Делян Пеевски. Може би за да няма объркване, Борисов продължава директно с назоваването на Пеевски.

Изказването му е изненадващо, защото коментирането на народния представител е табу за властта (дори самият премиер последно избегна въпрос за него с думите, че е „просто депутат“).

Табу до 15 юли, когато привечер ГЕРБ обяви, че Борисов сменя трима ключови министри, заради „съмненията за зависимостите от ДПС и депутата Делян Пеевски“.

Часове по-късно, премиерът в типичен стил се опита да опровергае официалното съобщение на партията и да свърже Пеевски с основния си опонент – президента Румен Радев.

Борисов заяви, че „Шиши“ е редил служебното правителство на Радев, когото определи като „фигурант“. Премиерът не остана да отговаря на въпроси и така не се разбра от къде има тази информация и защо я съобщава сега – повече от три години по-късно.

Борисов с думите на Васил Божков

Всъщност премиерът повтори чутото (със същите думи) от разговор в разпространените на 12 юли от прокуратурата записи между укриващия се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков и журналиста Огнян Стефанов („Фрогнюз“) от 12 юли. Двамата говорят за зависимост между Пеевски и служебния кабинет на Румен Радев (2017 г. с премиер Огнян Герджиков – б.р.), без обаче да конкретизират нито имена на министри, нито доказателства. Самият Божков нарича държавния глава фигурант и заявява, че „в първото му правителство бяха повече от половината хора на Шиши“ и че той (Шиши) не си държи на хората въобще – „гори ги един по един“ (Разговорът в края на текста).

В четвъртък докато защитаваше защо правителството трябва да остане на власт, Борисов използва същите думи – нарече държавния глава фигурант, чието правителство реди Шиши.

„Служебно правителство е абсурд. Тогава ще се подмени протестът с наш протест. Защото на този президент незрял, или как го нарекоха – фигурант, на който Шиши му реди кабинета, но нямаше протест. Христо Иванов не излезе да каже „кой е Шиши и как нареди на Радев служебното правителство“, а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати“, заяви Борисов. Той попита защо тогава не е имало протести и въпроси за зависимостта на Радев към Пеевски и попита „това не ви ли интересува, не е ли зависимост“.

Тактиката на премиера явно ще бъде да демонстрира разграничаване от ДПС и Пеевски по всякакъв начин – дори с публично говорене срещу Пеевски и да ги обвързва с опонентите си – не само Радев, но и дори с „Демократична България“.

Борисов – нов опит за разграничаване от Пеевски и ДПС

„И всичко това с много добре подбрана тактика в обществото се привързва към Делян Пеевски и ДПС, с разбира се много любезното съдействие на хора от т.нар. Градска десница, които от вчерашните есемеси и разговори, които прочетох, се управляват през фейсбук“, заяви Борисов. Той упрекна „Да, България“, че един ден тичат на Росенец, на другия – пред МВР, а на третия – пред хотел „Берлин и „бързо се прибират и проблемът за тях е приключен“, а да бъдеш премиер не е приятна работа.

„Ако тези, които са на протестите, управляват, държавата ще катастрофира“, каза още Борисов. Той се възмути и от оценките, които държавния глава даде на управлението. От началото на протестите досега Румен Радев не веднъж говори за мутри във властта.

„И фигурантът излиза и ни дава оценка, и то с обидни епитети“, заяви Борисов.

Това е пореден опит на министър-председателя да се разграничи от Делян Пеевски и ДПС. През февруари 2016 г. Борисов бе поставен в неудобна ситуация, когато на среща с българи в Лондон един от тях го попита „Започнахте ли да виждате в огледалото образа на Пеевски?“. Дни по-късно премиерът заяви, че няма никакви зависимости и в огледалото вижда само себе си, а по-късно изненадващо разпореди и спиране на обществена поръчка за магистрала „Хемус“ заради съмнения за връзки на фирмите с Пеевски и Златев, а депутатът от ДПС постепенно обяви оттегляне от няколко големи компании – „Булгартабак“, отказ от покупка на „Химко“ – Враца, телевизия „Канал 3“ и обяви, че няма да прави бизнес в България, защото това пречело на фирмите и на партньорите му.

Всичко това стана повод през април 2016 г. Борисов да заяви „Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната и много скоро вече няма да е дъвка“.

Сега ДПС демонстрират, че са срещу правителството и отново ще подкрепят вота на недоверие на БСП, но те и друг път са били в тази роля – всички да се разграничават от тях, особено предизборно.

Президентът и представители на ДПС досега не са коментирали нито твърденията на ГЕРБ за тримата министри, нито сутрешното изказване на премиера.

„Обичам те, Шиши“

Според публикации в жълти медии от началото на 2015 г., моделът Николета Лозанова изпратила есемес с това съдържание до Пеевски. Няма официално потвърждение и коментар за кореспонденцията, но това се описва като проблем с приятелката му певицата Цветелива Янева и според онлайн архивите е сред първите публични споменавания на Пеевски с този прякор.

В изявлението след коалиционния съвет в четвъртък премиерът обясни защо правителството няма да подаде
оставка, защити тримата министри за постигнати „безкрайно добри резултати“. Премиерът изтъкна, че по отношение на финансите България е пример за стабилност, че при управлението на Емил Караниколов има рекорден ръст на инвестициите, а той „способства за повишаването на брутния вътрешен продукт“, а при Младен Маринов „няма неразкрито убийство“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *