Фарсът с оставката трая само един ден

ГЕРБ се скриха зад „патриотите”, правителството няма да се оттегля

Бутафорията с подаването на оставка на правителството трая точно един ден. Това стана ясно след заседание на Коалиционния съвет на управляващите. От ГЕРБ обаче се скриха и не дадоха изявление след срещата, а пуснаха напред лидера на НФСБ Валери Симеонов. Той обяви категорично, че оставка няма да има. Това става само ден след като премиерът Бойко Борисов обяви пред актива, че е готов да се откаже от поста си, но правителството да изкара мандата.

Часове преди съвета вицепремиерът Томислав Дончев заяви в тв интервю, че за него е по-разумно да бъде подадена оставка през септември, защото това ще успокои обществото. Той изрази и мнението, че не е правилен вариантът Борисов да се оттегли от поста и правителството да завърши мандата с друг министър-председател.

За последните три седмици това е втори коалиционен съвет, на който се обсъжда съдбата на правителството. В средата на юли ГЕРБ дадоха знак, че обмислят варианти за оттегляне на Борисов или на цялото правителство и предсрочни избори, но ВМРО и НФСБ ги разубедиха.

„Мандатът ще продължи до редовните избори следващата пролет, няма други варианти пред нас. Имаме работа за вършене и в парламента, и в изпълнителната власт“, отсече Симеонов. Кабинетът нямало да се подаде на уличния натиск и да избяга от отговорност. „Изборите ще са тогава, когато е по Конституция. Нека всички партии се подготвят за тях“, посъветва лидерът на НФСБ. Той допълни, че приоритетите на кабинета ще бъдат борбата с битовата престъпност, повишаване на пенсиите, подобряване на социалните услуги и стандарта на живот.

Преди коалиционния съвет Томислав Дончев каза пред Нова тв, че лично според него е по-разумно да бъде подадена оставка веднага, защото това ще успокои обществото и ще отнеме малко от натрупаното напрежение. Наличието на протести в цялата страна показва, че явно има нещо несвършено достатъчно добре от правителството, каза Дончев. Според него не е правилен вариантът Борисов да се оттегли от поста и правителството да завърши мандата с друг премиер. ГЕРБ не се страхува от служебен кабинет, повтори той тезата на Бойко Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *