Фандъкова и Николов аут от ръководството на ГЕРБ. Борисов не ги иска

Очакват се и други размествания по върховете на партията, но без смяна на лидера

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сменя Йорданка Фандъкова и Димитър Николов като свои заместници. Информацията бе потвърдена от самия Борисов пред Клуб Зет, след като в медиите се тиражира, че кметовете на София и Бургас ще бъдат отрязани от ръководството в партията по време на висшия форум на 11 май, а като причина се сочи провала им в организирането на кампанията по парламентарните избори и последвалия неуспех на ГЕРБ в двата ключови града.

„Дадени са толкова милиони за процъфтяването на София и Бургас, толкова много неща се направиха – метрото, Южната дъга, милиони за детски градини… В Бургас се строи непрекъснато… Явно това не е представено както трябва. В Бургас ГЕРБ бие с жалък процент хората на Трифонов, за София да не говорим“, обяснил Борисов пред електронното издание. Според него „работата им като кметове е много добра, явно партийната работа куца“.

След вота на 4 април в София ГЕРБ падна от „Демократична България“ в два от трите софийски района. В Бургас пък хората на Борисов взимат четири мандата срещу три за „Има такъв народ“ на Слави Трифонов.

Промените в тясното ръководство – Изпълнителната комисия, ще засегнат и други нейни членове, твърдят партийци. Освен Фандъкова и Николов вкомисията са Томислав Дончев, Цвета Караянчева, Красимир Велчев, Менда Стоянова, Живко Тодоров, Пламен Нунев, Даниела Дариткова и Тодор Тодоров.

С постовете си се очаква да се разделят Менда Стоянова, която се отказа от изборната надпревара и вече не е депутат, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, депутатът от Русе Пламен Нунев, който е депозирал оставката си още миналата седмица.  Резултатите на партията в дунавския град на изборите не са добри – „Има такъв народ“ е първа сила в региона, макар с едва стотина гласа преднина.

На 11 май ще се проведе заседание на Националното събрание на ГЕРБ, което се очаква да обсъди резултатите от изборите и да смени част от ръководството, но не и лидера Борисов. Всъщност официалното обяснение за свикване на висшия форум не са парламентарните избори и резултатите от тях, а уставните изисквания. Конгресът се свиква веднъж на 4 г., а последният е бе през ноември 2017 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *