Фалшив ориз залива българските пазари

Фалшив ориз масово се продава в последните месеци у нас. Алармата идва от граждани, установили, че оризовите зърна, които традиционно се варят за около 20-25 минути, сега изискват по-дълъг период на приготвяне. Освен това вкусът на приготвените манджи бил пластмасов, писа „Уикенд“.

Оказало се, че оризът идвал от Китай. Преразпределял се в няколко български фирми, където се пакетирал под различни марки. Част от него се продавал в насипно състояние по пазарите в най-обикновени прозрачни пликчета. Слагала му се цена малко по-ниска от тази на истинския ориз и това служело за примамка на повече клиенти. Основата на китайския ориз не била изцяло синтетична. Към пластмасата се добавяло картофено нишесте, което придавало подходящия вкус на ориза. Синтетиката пък подържала овалната форма на зърната, които не се разкашквали, макар и при дълго варене от разсеяни домакини.

„Публична тайна е, че в Китай отдавана се произвеждат и пускат за консумация различни хранителни продукти, дори яйца с по два или три жълтъка. Пластмасовият ориз не е нещо ново. За него отдавна алармира „Korean Times”. Голяма част от него се изнася в чужбина. Изяждането на порция от този ориз се равнява на изяждането на една найлонова торбичка. На външен вид не се различава от истинския. Ако сте решили да готвите с ориз, добре е преди това да го тествате. Изсипете съдържанието на плика или на половината от плика в купа с вода. Ако зърната потънат – всичко е наред, ако изплуват над водата, значи сте си закупили съвременна синтетика. Другия тест, който можете да направите, е с хаванче. Истинският ориз при начукването се превръща в нещо като бяло брашно. Менте оризът има леко жълт цвят.

Преди да готвите с ориз, може да затворите в херметически съд 300 грама от него и да го поставите на топло и слънчево място. Ако до три дни мухляса, значи е истински. Ако ли не – имате проблем и сте прецакани с покупката”, разказват запознати с кулинарните тънкости и богатия асортимент от артикули в хранителните вериги.

Те са категорични, че фалшивата стока може да бъде тествана с огън от запалка. Ако огненото езиче премине през синтетични зърна, те ще се стопят на секундата.
Китайският ориз водел до стомашни неразположения, които на всеки човек се отразявали по различен начин. Здравословните проблеми продължавали с дни и почти никой от загазилите не допускал, че запекът се дължи на количеството пластмаса в продуктите.

Оризът е една от най-евтините храни в света и поради тази причина търсене към него винаги е имало. Българите също предпочитат да го консумират, защото с малко количество може да се изхрани изгодно многолюдно семейство.

За пръв път фалшив ориз е бил открит в Китай, след това във Виетнам и Индия. В тези държави оризът е основно ястие. За съжаление, синтетичните зърна от няколко години се „подвизават” и на някои европейски държави. България очевидно не прави изключение и стоката намира начин да бъда пласирана под една или друга форма.

Преди време в някои български магазини бяха пуснати, макар и за кратко, яйца под формата на салам. Продуктът се режеше на филийки и правеше впечатление, че жълтъците винаги бяха изрязани в една и съща форма. „Стоката бе заредена в популярна хранителна верига преди един Великден. Намира се хора, които си купуваха от този салам, просто за да опитат. Любопитството им беше направило лоша шега.Оплакваха се от болки в стомаха, казваха, че сякаш нещо е влязло в корема им и не може да излезе. Изпитваха неразположение и главоболие със седмици. След подадените сигнали яйчените салами изчезнаха. После се разбра, че това не е съвсем така. За да не отидат на вятъра, са били нарязвани като гарнитура към зелени салати, предлагани си и под формата на яйчни салати в различни заведения. Уви, така стоят нещата в страната ни, където принципно има контрол, но доколко контролиращите си вършат съвестно работата, никой не може да каже”, разказва Илиян Михов, който се стреми да се храни здравословно, да консумира по-малко храна, но по-качествена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *