Фалстарт за Панов, Герджиков иска да се хареса на всички

Има ли шанс все още действащият държавен глава Румен Радев да спечели втори мандат на първи тур? Анализаторите са раздвоени. Според част от тях това вече е невъзможно, защото кандидатурите на проф. Анастас Герджиков и на съдия Лозан Панов не са за подценяване. Според други социолози и политолози няма да се стигне дори до балотаж, тъй като опонентите на Радев не оправдават очакванията както на публиката, така и на подкрепящите ги партии.

Най-голямата изненада и разочарование поднесоха първите изяви на все още председателя на Върховния касационен съд (ВКС). Както се изрази един зевзек във фейсбук, с първото си телевизионно интервю Лозан Панов откри и закри кампанията си.

Тогава той нарече Радев „фалшив герой”, с което разочарова и обиди много от хората, протестирали седмици и месеци наред миналата година, но втрещи и голяма част от привържениците на десницата, симпатизираща на президента. Защото дори те помнят кога Румен Радев свали доверието си от третото правителство на ГЕРБ и защо излезе от президентството с вдигнат юмрук и застана в първата редица на протеста срещу корупцията и мафиотския модел на управление, наложен от Бойко Борисов.

Според кандидата, подкрепен официално от „Демократична България”, обаче държавният глава е яхнал протеста и се е възползвал от него за лични политически цели. Доста елементарна теза, от една страна. От друга – някак си е необичайно точно

един съдия така да изопачава фактите.

И децата вече разбраха какви са правомощията на президентската институция, но съдията Панов с лека ръка обвини президента, че е подписал указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, и с някакво прискърбие уточни, че ако беше отказал да стори това, Радев е щял да наруши конституцията и да бъде освободен от поста.

Всъщност, като цяло Лозан Панов показва поведение, нетипично за арбитър, длъжен да взема безпристрастни решения само и единствено въз основа на категорични доказателства. Точно обратното – той демонстрира такава емоционалност, че някои я определят дори като неуравновесеност. Изненадват също накъсаната мисъл и агресивността му.

След първите му издънки се очакваше, че имиджмейкърите и пиарите му ще вкарат медийните му изяви в коловоза на нормалността, но успяха единствено да „сменят“ очилата му. Лозан Панов продължи да оре същата погрешна бразда и преди няколко дни си отбеляза първия смехотворен автогол:

Румен Радев и ДПС си помагали взаимно.

Според него те си помагали така, както се обслужвали през годините ДПС и ВМРО – чрез постоянна размяна на критики, двете партии активирали и мобилизирали собствените си електорати. И още – на балотажа преди 5 години, ДПС публично подкрепило Радев, така че…

„В разцвета сме на същото зло, което не е излизало до този момент от политиката”, обобщава наедро Лозан Панов. И въпреки изричното уточнение, че борави само с факти, съдията от ВКС по-скоро се позовава на манипулации и интриги – политолози и анализатори отдавна доказаха, че приносът на движението за победата на Радев през 2016 г. е бил символичен.

Колкото до идеята за електоралната „взаимопомощ“ чрез словесни престрелки и размяна на цветисти епитети, не е нужно човек да е политик, за да види очевидното: откакто Радев „слезе“ при протестиращите, ДПС поведе война срещу него. А откакто служебното правителство на Стефан Янев разтури доста от задкулисните корупционни схеми на ДПС и неговите „ятаци“ във властта, тази война стана особено агресивна.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, смятан за основен конкурент на Румен Радев, също не престава да изненадва и широката публика, и тесните специалисти. Открито подкрепен от ГЕРБ и получил обещанието на ДПС, че на втория тур движението застава зад него,  професорът денонощно продължава да обяснява как не е кандидат-президент на ГЕРБ и как няма нищо общо с ДПС, защото е виждал Ахмед Доган само веднъж и то от десет метра разстояние.

„Бях издигнат от инициативен комитет. Аз се колебаех. Появи се моят приятел Красимир Вълчев и каза, че може да говори с партия ГЕРБ за евентуална моя подкрепа. Аз бях доста склонен да се кандидатирам вече, когато чух това, то ми даде известен кураж. Ако това е упрек, не разбирам защо…. Партия ГЕРБ сигурно е допуснала много грешки, но очевидно има и много успехи. Иначе нямаше да ги избираме в продължение на 12 години. Те продължават да бъдат най-голямата българска партия“, объркано обяснява професорът, който хем се е обнадеждил от подкрепата на Бойко Борисовата партия, хем приема председател на инициативния му комитет да е третия човек в ГЕРБ след Борисов, хем чака да бъде избран с гласовете на ГЕРБ, хем няма нищо общо с тази партия.

Кой знае защо още от самото начало проф. Герджиков прегърна фалшивата опорка на ГЕРБ за обединителя на нацията и започна да демонстрира еднаква благосклонност и дружелюбност към всички. В името на този смирен и благочестив образ, професорът усърдно отбягва да обсъжда пиперливите теми на деня и не желае да се ангажира с конкретна позиция по нито един от важните за обществото въпроси.

Обяснението му е елементарно, да не кажем глуповато – като бъдещ президент проф. Герджиков не желаел да разделя нацията и да противопоставя хората едни срещу други. И как тогава някой ще разбере какво мисли той за досегашния порочен модел на управление, за причините, правещи България за посмешище в Европейския съюз, за тотално провалената съдебна реформа, за поръчковото законодателство и досиетата „Пандора”, например?

Най-трудно ще е за десницата.

Затова още от сега елитът на ГЕРБ е ангажиран с ухажването й. Не случайно заместник-председателят на партията Томислав Дончев обяви, че ако Лозан Панов стигне до балотаж, те ще подкрепят него. Явно очакват същия жест от десните избиратели (до момента – около 350 000 души), след като все още председателят на ВКС сподели – хей тъй, сякаш между другото – че ГЕРБ и „Демократична България“ били… естествени партньори.

По-вероятно обаче е тези гласоподаватели да не гласуват единно и по-голямата част да отидат при Радев, който не само с думи, но и с дела показа, че стои твърдо срещу корупцията, далаверите, безконтролното харчене на публичния ресурс, рекетирането на бизнеса, беззаконието, т.е. изправи се срущу порочния управленски модел на Борисов и ГЕРБ.

Елизабет Дафинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *