Ученик изби 9 души в училище в Белград

14-годишен откри стрелба в сряда в училище „Владислав Рибникар“ в Белград. 9 души са убити, а седем са ранени, съобщи сръбското МВР. Загинал е пазачът на училището, както и 8 ученици, съобщи „Вечерни новосте“.

Според сръбските медии стрелецът е бил под въздействие на наркотици. Арестуван е. Седмокласникът е нахлул в час по история и е носел два пистолета на баща си с пет пълни пълнители и коктейли Молотов. Той е бил отличен ученик, а родителите му са заможни медицински работници. Според местните медии на заключителния изпит по история Коста Кечманович не е получил шестица, а по всички останали предмети бил отличник. Съучениците му го наричали Маниака заради желанието му да е винаги пръв.

Кечманович е имал скица на учебното заведение и списък на деца, които искал да убие. „Планирал атаката си от месец, но тя се случила в момент, в който тийнейджърът изкарал слаба оценка“, съобщи на извънредна пресконференция началникът на полицията в сръбската столица Веселин Милич. Пред медиите той показа плана на ученика.

БЕЗ РАЗКАЯНИЕ

Момчето не се разкайва ни най-малко, твърди източник, запознат със случая, пред сръбските вестници „Новости“ и „Блиц“, цитирани от БТА. Той е разказал в полицията всичко – какво и как е планирал. Момчето само е направило намерените в раницата му коктейли Молотов. Баща му го е водил на стрелбище, упражнявал се е много и очевидно е бил много умел, след като е улучил охранителя от 14 метра, казва източникът.

Коста е съобщил за извършено срещу него насилие в училище по актьорско майсторство преди две години, когато е бил в пети клас. „Съученик от групата го ударил и му разцепил устната. Реагираха от центъра за социални грижи, болницата в Тиршова написа доклад и родителите бяха извикани на разговор. Това е единственият случай на насилие, регистриран за Коста К.“, съобщава източникът.

В доклада на болницата, в който му е направена психологическа оценка, той е преценен като много умен, възпитан, морално и етично ориентиран и амбициозен, допълва Танюг. Направено е заключението, че е напълно здрав психически. Проявявал е интерес към астрофизиката, с каквато е искал да се занимава, тренирал е карате и баскетбол. Източникът на вестниците добавя, че Коста от дълго време е посещавал психолог.

Според закона той не носи наказателна отговорност, тъй като няма навършени 14 години. Баща му, чиито са пистолетите, е арестуван за 48 часа.

Граждани и деца полагат цветя и палят свещи до училището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *