Управляващите са пътници. Ако не го усещат, толкова по-зле за тях!

„Големият ужас на ГЕРБ е, че биха си отишли, че няма да правят изборите, което все пак им дава някакъв шанс, че ще се разделят с административния и властови ресурс. Ще останат само с репутацията си на почтени, компетентни, интелигентни и можещи политици, което е ясно, че е силно уязвимо теза и че почти не останаха такива, които да вярват в нея. Колкото по-дълго продължава тази агония, толкова по-зле за тях. Дори и да се довлекат по корем до редовните парламентарни избори идната пролет.“

Това казва социологът Живков Георгиев пред „Сега“.

Според него ГЕРБ са водени от „страха, че ако има служебен кабинет, не че той може да направи толкова много и е с ограничен мандат, но ще контролира изборния процес, което означава, че им се изтръгва оризът от ръцете. Остават без основния си ресурс. Корпоративният вот, който също е техен ресурс, ще се изпари като дим. Защото зависимият бизнес, ако упражнява въздействие за гласуване по определен начин, ще го направи не за тези, които са му давали, а за онези, които ще му дават в бъдеще. Няма да го има областният и кметският административен капитал, защото виждам и там как цари суматоха. И ЦИК, ако не бъде сменена, също няма да е в тяхна полза“.

Социологът подчертава, че „ако ГЕРБ не правят изборите, ще имат 2-3 пъти по-малко гласове“.
Живко Георгиев отчита и промяна на медиите към управляващите – ГЕРБ са загубили един важен ресурс и това е медийният. Той прогнозира, че пъзелът се руши и тръгна „ефектът на доминото“.

„Ще наблюдаваме много примери на бивши партньори в парламента и другаде, които няма да пропуснат да забият нож в гърба на аскета от Банкя“. „Позитивното е, че машината на управляващите е счупена. Държавата е счупена и правилно за забелязали управляващите, но те я счупиха“, казва Георгиев.

Той е убеден, че „в изначалната ограничена интелигентност на управляващите през годините се прибави и загуба на чувство за реалност, естествено поддържано от закърнелия им инстинкт на самозащита през дългите години на власт. От горе на всичко наблюдаваме и страх, стигащ при някои и до паника“.

Според него управляващите „седят в един бункер и изобщо нямат никаква представа колко се промени обществото ни за няколко месеца. Въобразяват си, че са в луксозната ситуация да избират между 3-4 или 5 варианта на изход от политическата криза. Все още не са разбрали, че никой не ги слуша. Никой не желае да ги слуша. Хората надават ухо какво се случва с властта само ако искат допълнително да се заредят с гняв. Пълно ментално увреждане. Управляващите са пътници. Ако не го усещат, толкова по-зле за тях“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *