Управляващите пак бойкотираха Румен Радев

Управляващите за пореден път демонстрираха дистанцията си от държавния глава. Този път ГЕРБ саботира срещата на Румен Радев с представители на ЦИК, отговорните институции и анализатори на изборния процес във връзка с провеждането и организацията на местните избори тази година.

Радев обаче не се смути от отсъствието им и заяви, че липсата на представители на изпълнителната власт не отменя нейната отговорност за провеждането на честни и открити избори.

Държавният глава анонсира тази инициатива още при провеждането на последните местни избори преди малко повече от месец. Той получил подробни доклади от ДАНС, МВР и прокуратурата. Предстоят срещи и с партиите.

„Няма универсални правила, които да водят до идеални избори, идеални избори няма”, призна Румен Радев. Проблемите в изборния процес обаче излизали от общоприетата рамка. Изключително неприемлив бил процентът на недействителните бюлетини. „Това не може да бъде процент за една европейска държава”, отсече президентът.

Според Радев големите предизвикателства пред нас са корпоративния и купения вот, както и скандалното разминаването в избирателните списъци. За него спасението е в машинното гласуване.

„Така, както банкоматът не те пуска да получиш исканата сума, без да минеш целия цикъл, така и машината предоставя логически механизъм, който не те пуска да отбележиш преференция, без да си отбелязал другото квадратче. От огромен интерес е какво означава недействителна бюлетина и от какво се поражда: невежество, незнание, погрешно задраскване или манипулация от страна на СИК. Защото в „Ютюб“ се въртят клипове, където се дават инструкции как да се произвеждат недействителни бюлетини там, където кандидатът или партията са неудобни“, анализира държавният глава.

В заключение президентът отбеляза, че от честността и прозрачността на изборите зависи не просто демокрацията, а и легитимността на управлението, както и тази на институциите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *