Укрепено свлачище, открито от Борисов на 29 декември 2020 г., блокира Рилския манастир

Ремонтът струва 6 милиона лева, АПИ заяви, че ако не било укрепването, срутването щяло да е по-голямо

В района на ремонтирано за 6 млн. лв. свлачище, намиращо се в средата на пътя за Рилския манастир, е паднала огромна скала, съобщи кореспорндент на БГНЕС. Временно на място беше разположен полицейски патрул, който връщаше обратно всички пътуващи към манастира. По разпореждане на областната дирекция на МВР Кюстендил в посока към Рилския манастир се допускаха само машини, които трябваше да разчистят падналите скали. Към момента пътят е отворен, съобщава Нова тв.

От АПИ съобщиха, че преовлажняване на скатовете по трасето на пътя за Рилския манастир са активизирали поредица от свлачищни процеси през последните 24 часа и поради това движението по третокласния път III-107 Кочериново – Рилски манастир остава временно ограничено в двете посоки.

На 29 декември премиерът Бойко Борисов написа във Фейсбук, че каквото е било обещано да се направи за Рилския манастир, е вече изпълнено. ”Искам тук да е като картичка, като дойдат хората да се поклонят на тази Света обител, да няма неизкусурено нещо”, заяви министър-председателят, цитиран от БГНЕС. Укрепителните дейности започнаха в края на юни и включваха възстановяване на пътната настилка по участъка. ”С близо 6 млн. лв. бе завършено укрепването на срутището по пътя за светата обител. Осигурили сме и 1,62 млн. лв. за изграждане на пречиствателна станция за отпадните води. В момента тече и реконструкцията и художествената реставрация на манастира, за която правителството отпусна 600 000 лв”, пише премиерът.

Миналата седмица той заедно със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, както и с кмета на Рила Георги Кабзималски направиха оглед на укрепеното срутище на пътя за Рилския манастир.

Агенция Пътна инфраструктура обясни, че ако не е било укрепването, срутването щяло да бъде още по-голямо.

“Изпълнените досега укрепителни дейности на пътя за Рилския манастир са предотвратили много по-голям срутищен процес. Това са изводите на експертите от първоначалните огледи направени днес. Утре работата на геолози и строителни специалисти продължава”, съобщиха от АПИ.

Изпълнените досега в 250-метров участък при 27-ми км на третокласния път III-107 Кочериново – Рила – Рилски манастир укрепителни дейности, които позволиха преди Коледа да се възстанови движението, са етап от укрепителните дейности на ската. Изградена е укрепителна стоманобетонна /джоб/ стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която поема натоварването на срутищното тяло като то е подсилено с микропилоти и анкери. За укрепване, стабилизация и ерозионнен контрол на ската е положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа. Тя е закрепена със стоманени анкери и монтажни скоби. Ако тези дейности не са били предприети и изпълнени сега, срутищният процес е щял да бъде много по-голям, е мнението на геолозите.

Движението по третокласния път III-107 Кочериново – Рилски манастир остава временно ограничено в двете посоки, за да се гарантира безопасността, живота и здравето на пътуващите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *