Украйна: Няма да обявим капитулация на преговорите с Русия

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба каза, че украинската делегация на преговорите няма да обяви капитулация.

Кулеба каза това по време на онлайн брифинг за чуждестранни журналисти, предаде UNIAN.

„Днес сме много близо до влизането на беларуските въоръжени сили във войната. И именно за това президентът Зеленски и президентът Лукашенко говориха днес. Защото трябва да защитим нашата северна граница и трябва да сведем до минимум заплахите, които ще идват от там“, каза Кулеба.

Министърът потвърди, че украинските власти са се съгласили да изпратят делегация до пропускателния пункт на украинско-беларуската граница.

„Няма да отидем в Гомел, град в Беларус, който служи като военна база на Русия. Ще се срещнем на границата. Ще отидем там, за да чуем какво има да каже Русия. Отиваме там без никакви предварителни преговори, без предварително споразумение. Отиваме там, за да чуем. И отиваме там, за да изразим мнението си за тази война и действията на Русия“, каза Кулеба.

Той отбеляза, че Александър Лукашенко е уверил президента на Украйна Владимир Зеленски, че до края на преговорите няма да бъдат използвани белоруски военни сили срещу Украйна.

„И това вече е постижение и можем само да се надяваме, че Александър Лукашенко ще удържи на думата си. До момента, в който преговорите приключат, ние ще продължим пламенно да защитаваме нашата държава, ще победим руските сили, ако се опитат да продължат настъпателната си операция. Ще продължим да побеждаваме в териториите, които са завзели под свой контрол. Няма да спрем, докато не защитим страната си“, подчерта Кулеба.

Той добави, че няма нищо лошо в преговорите.

„И ако резултатът от тези преговори е мир и край на войната, това трябва да се приветства. Но аз ясно заявявам, че няма да се предадем, няма да капитулираме, няма да предадем нито едно парче от нашата територия. Това не е целта на нашата борба“, подчерта той. Кулеба.

По-рано беше съобщено, че президентът на Украйна Владимир Зеленски е провел разговор с Александър Лукашенко и двамата лидери решиха срещата на украинската с руската делегация да бъде на украинско-белоруската граница, близо до река Припят.

Заповедта на Путин за прехвърляне на ядрените сили „на специален режим на бойно дежурство“ се появи малко след обявяването на готовността на украинската и руската делегации да се срещнат на украинско-белоруската граница.

„Ние виждаме в това съобщение, тази заповед, като опит за увеличаване на залозите и създаване на допълнителен натиск върху украинската делегация. Но ние няма да се поддадем на този натиск. Ще подходим към тези преговори с много проста позиция: отиваме там, за да чуем какво има да каже Русия и ние ще им кажем какво мислим за всичко това. Готови сме да обсъдим как да спрем войната и да деокупираме нашите територии. Ако заповедта на президента Путин е пряка заплаха за използване на ядрени оръжия срещу Украйна, тогава имам просто послание: това ще бъде катастрофа за света, но няма да ни сломи“, подчерта Кулеба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *