Украинския монополист „Нафтогаз“ фалира

АО „Нафтогаз“ е в несъстоятелност. Това се доказва от неизпълнението на задължението на държавната компания, без да уреди собствените си задължения.  В последния ден, 26 юли, тя не изплати на инвеститорите 335 млн. долара за една емисия еврооблигации и 45 млн. евро лихви по друга.

Класическата процедура по фалит на „Нафтогаз“ обаче не работи. Факт е, че до тази ситуация се стигна не на последно място и заради различията в позициите на държавното ръководство на Украйна и ръководството на държавната компания.

Министерският съвет на Украйна не спира да се опитва да преговаря с кредиторите и вече инструктира Нафтогаз незабавно да започне втория кръг от преговорите за преструктуриране на дълга.

Кой е виновен за фалита на монопола и как ще се отрази това на бъдещето му?

Колко дължи „Нафтогаз“.

Заемите, които НАК „Нафтогаз“ трябва да уреди тази година, са взети през 2019 г. Тогава компанията пласира три емисии еврооблигации на обща стойност 1,5 млрд. долара.  Нафтогаз пусна първите две емисии на 12 юли 2019 г., но всяка от тях предвиждаше различни условия. Първата емисия беше деноминирана в долари. Компанията събра 335 милиона долара за три години при 7,375% годишно.

Втората емисия са деноминирани в евро петгодишни облигации на стойност 600 млн. евро. Нормата на възвръщаемост по тях е определена на ниво от 7,125% годишно. Прави впечатление, че петата част от тази емисия или облигации за 120 милиона евро бяха закупени от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Погасяването на първата емисия трябвало да стане на 19 юли 2022 г., тоест Нафтогаз е трябвало да плати 335 милиона долара и лихвите по тях. Освен това в същия ден компанията е трябвало да изплати 45 милиона евро приходи на собствениците от втората емисия.

По случайност на 19 юли правителството одобри условията на предложението за международните инвеститори относно преструктурирането на външния дълг на Украйна. Извършването на изчисления на дълга на държавната „Нафтогаз“ в същия ден може да предизвика въпроси от чужденци, на които кабинетът на министрите предложи отлагане на плащанията с две години.

За да не се случи това, на 7 юли премиерът Денис Шмигал постави на ръководителя на Нафтогаз Юрий Витренко задачата да постигне съгласие за преструктуриране. На 12 юли „Нафтогаз“ се обърна към собствениците на облигациите, за които компанията трябваше да извърши плащания на 19 юли, с предложение за отлагане на изплащането и плащането на лихвата за 2 години.

Три дни по-късно представители на кредиторите дадоха да се разбере , че подобен сценарий не ги устройва, а Нафтогаз вече призна това на 25 юли. След 19 юли компанията имаше още една седмица, за да направи разплащания с инвеститорите и по този начин да избегне неизпълнение. Но това не се случи. На 26 юли историята приключи с официалното обявяване на фалита на Нафтогаз.

Как преструктурирането разкри конфликта между Витренка и Шмихал

Случаят с дълга на Нафтогаз, наред с други неща, изведе в публичното пространство конфликта между Денис Шмигал и Юрий Витренко, който възникна на фона на разногласия относно необходимите количества газ в подземните хранилища преди началото на отоплителния сезон.

По-рано медиите писаха за спора между премиера и шефа на „Нафтогаз“ на едно от заседанията, посветени на приемането на бъдещия ОЗП. За това говориха и събеседници на ЕП.

Сега обтегнатите отношения между Витренка и Шмихал се потвърждават не само от публикации на журналисти, но и от публични изявления и дори официални документи . Факт е, че през юни кабинетът инструктира Нафтогаз да натрупа най-малко 19 милиарда кубически метра газ преди началото на отоплителния сезон, а Витренко подчерта в публични изказвания, че 15 милиарда кубически метра гориво са напълно достатъчни, за да премине през зимата.

„Правителството се застрахова и включва всички възможни рискове в плановете си, по-специално варианта да мине през зимата без внос на газ. Това повишава нивото на запасите в хранилището до 19 милиарда кубически метра“, каза Витренко.

Най-тежката зима за Украйна предстои. За какво трябва да се подготви населението?

„Нафтогаз“ посочи необходимостта от закупуване на допълнителни количества газ като основна причина за забавяне на плащанията в призив към своите облигационери. Той каза, че ако не е бил мандатът на правителството, компанията е щяла да изпълни задълженията си.  Реакцията на премиера беше мигновена: още на следващия ден правителството издава заповед , която, от една страна, поставя Витренка на мястото му, като признава работата на борда на Нафтогаз в посока преструктуриране на дълга като незадоволителна.

А от друга страна, поставя пречка срещу евентуални плащания, които биха могли да навредят на преговорите за преструктуриране на държавния дълг, задължавайки ръководителя на НАК да съгласува с правителството всички по-нататъшни действия по облигациите.  Самата „Нафтогаз“ направи всичко, което зависеше от нея – първо финансовият директор, а по-късно и председателят на борда се обърнаха към кабинета на министрите с молба да одобри плащанията, но не получиха положителен отговор.

В момента е трудно да се прогнозира как ще приключи конфликтът, но събеседници на ЕП в правителството и президентската канцелария твърдят, че вече е започнало търсенето на кандидати за заместник на Витренка. „Вярно, въпросът с уволнението все още не е решен окончателно“, отбелязва един от събеседниците.

Вече е ясно обаче, че несъответствието в позициите на акционера, представляван от правителството, и държавната компания по въпроса дали Нафтогаз е в състояние да обслужва заемите, може да породи много въпроси от международните партньори и да повлияе на по-нататъшните преговори за преструктуриране дълг на фирмата.

По-специално, на фона на последните събития, договореният , но неполучен заем от ЕБВР за 300 милиона евро, който „Нафтогаз“ планира да използва за закупуване на газ, остава в неизвестност .

Как фалитът ще се отрази на компанията

Както вече беше споменато, по въпроса за плащанията по еврооблигации, „Нафтогаз“ всъщност стана заложник на по-голям процес на преструктуриране на външния дълг на Украйна.

Ден преди това Министерството на финансите обяви предложение към притежателите на еврооблигации на страната да отложат плащанията си с 2 години, както и да променят условията на обращение на държавни варианти за БВП.

Преди това правителствата на Канада, Франция, Германия, Япония, Великобритания и САЩ подкрепиха това предложение. Те призоваха търговските кредитори да се съгласят с искането на Украйна и да отложат плащанията по украинските еврооблигации. Успешното преструктуриране на дълга по еврооблигациите ще позволи на държавата да спести около 5 милиарда долара от плащания през следващите две години. Държавата ще може да изразходва тези средства за по-приоритетни цели, по-специално за подкрепа на отбраната или реконструкция на критична инфраструктура.

„Изплащането на дълговете на Нафтогаз при такива условия би било най-малкото странно. Държавният дълг е дълг на суверена. И ако се говори за преструктуриране по отношение на него, това означава, че дълговете на квазисуверените не трябва да се обслужват по принцип, “ изпълнителният директор смята CASE-Украйна Дмитро Boyarchuk.

Дефолт или преструктуриране: какво ще се случи с украинския държавен дълг и какво се очаква от САЩ

Всъщност, дори ако Нафтогаз имаше възможност да плати дълговете си, подобни действия биха поставили под въпрос неспособността на Украйна да обслужва дълговете си по еврооблигации при настоящите условия и всички предишни споразумения относно отлагането на плащанията.

„В идеалния случай правителството не трябва да позволява на „Нафтогаз“ да извършва плащания по еврооблигации. Ако внезапно се осъществят такива плащания, това може да накара собствениците на държавния дълг да не се съгласят с отлагането на плащанията по него“, казва инвестиционният банкер на Dragon Capital Сергей Фурса .

Заедно с това неизпълнението на задълженията на компанията ще има сериозни последици, по-специално по отношение на бъдещите заеми на компанията, които са необходими за стабилното преминаване на отоплителния сезон.

В края на май НАК се договори предварително с ЕБВР за заем от 300 млн. евро, които компанията планира да похарчи за закупуване на газ за отоплителния сезон. В началото на юли Министерският съвет дори даде държавна гаранция за този заем. „Ще може ли компанията да заеме средства от същата ЕБВР? Като се има предвид, че тази банка през 2019 г. инвестира 120 милиона евро в облигации, които сега са в неизпълнение. Ще бъде ли неплащането по облигации формална процедурна пречка за ЕБВР да отпусне заем на компанията?“, – пита финансовият анализатор на групата ICU Михайло Демкив.

Европейският парламент се обърна към ЕБВР относно потенциалното въздействие на неизпълнението на задълженията на Нафтогаз върху споразумението за набирането на нов заем от компанията за закупуване на газ. Към момента на публикуване на статията отговорът не беше даден.

„Внимателно следим ситуацията. В момента нямаме коментари по този въпрос“, отговориха от пресслужбата на банката.

При нормални обстоятелства фалитът на Нафтогаз можеше да повлияе на успеха му при осигуряването на нов заем от ЕБВР, но по време на война се правят много изключения от правилата. Възможно е ЕБВР да направи такова изключение.

„В момента е трудно да се каже със сигурност, но вярвам, че Нафтогаз все пак ще успее да получи заем от ЕБВР. Ситуацията е такава, че тук никой няма да разбере: дали неизпълнението е пропуснато поради неефективност на управлението или Всичко ще бъде приписано на войната като доминиращо обстоятелство, което в момента трябва да бъде разрешено“, добавя Боярчук. В същото време анализаторите смятат, че неизпълнението на облигациите на компанията няма да има съществени последици за нейната платежоспособност.

Теоретично активите на Нафтогаз в чужбина може да се опитат да бъдат запорирани, за да се погаси дългът по този начин. Този вариант обаче е малко вероятен. „Неизпълнението ще бъде временно и рано или късно те ще се съгласят с условията на преструктуриране“, смята Фурса.

Имайте предвид, че през ноември Нафтогаз ще трябва да изплати третата емисия облигации, направена през 2019 г. И въпреки че компанията няма да трябва да върне всичките 500 милиона долара, плащането на приблизително 40 милиона долара лихва е неизбежно.

Източник: www.epravda.com.ua

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *