Уволнен от Янев зам.-министър поема енергетиката

Александър Николов е работил във фондове, свързани с Българо-американска кредитна банка

 

Ултратежкият ресор енертика отива в ръцете на Александър Николов, който бе заместник-министър. Икономистът бе освободен от премира Стефан Янев няколко дни след като бе посочен да оглави енергетиката във втория неосъществен кабинет на “Има такъв народ”.

Николов влезе в сградата на “Триадица” от сферата на телекомуникациите, инвестициите и капиталовите пазари.

Роден е на 2 декември 1982 г. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии.

Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера.

От бранша казват, че е работил във фондове, свързани с Българо-американската кредитна банка.

Докато беше заместник, Николов поемаше комуникациите през телевизионните студиа. От него научихме, че енергетиката е в трудно състояние, което той обяснява с неслучването на “Белене” и неефективните “Южен поток” и “Балкански поток”, което е довело до кумулативни загуби от 10 млрд. лв.

В медиите той обявява, че не могат да намерят пътната карта на “Балкански поток”, същото заяви и на брифинг служебният министър Живков. Той разчита на плана за възстановяване и устойчивост, който да даде правилната посока на енергетиката. Очаква поскъпване на тока заради външни фактори, но и липсата на стратегия щяла да има негативни последици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *