Уволнението на Иван Гешев ще бъде задвижено следващата седмица

Процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев се очаква да бъде задвижена от правосъдния министър Надежда Йорданова още следващата седмица. Тази теза развиха бившият служебен министър на правосъдието Иван Дерменджиев пред Нова телевизия и бившият конституционен съдия проф.Пламен Киров пред бТВ.

Горещо се надявам още следващата седмица министърът на правосъдието за внесе предложението за отстраняване на главния прокурор, каза Иван Демерджиев.

Очаква се в петък в Държавен вестник да бъде обнародвано решението на Конституционния съд, с което съдът даде зелена светлина за внасяне на подобно искане от правосъдния министър във Висшия съдебен съвет. Решението влиза в сила три дни след обнародването му. Това означава, че след вторник може да се очаква правосъдният министър Надежда Йорданова да задвижи процедурата, каза проф.Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционноправни науки“ в СУ „св. Климент Охридски“.  Според него в момента наблюдаваме „класическа война“ между изпълнителната власт и прокуратурата, която се е пренесла и на европейско ниво.

Засега правосъдният министър Надежда Йорданова се въздържа да разкрие информация по сигналите, на базата на които ще внесе искане за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. Искането за отстраняването на главния прокурор се подготвя на базата на получени сигнали срещу Иван Гешев.

Иван Дерменджиев предположи, че сред сигналите срещу Гешев ще бъде и този, при който баща му става акционер във фирма. По този сигнал досега главния прокурор не е дал никакво обяснение.

След като Йорданова подаде сигналите срещу Гешев, пленумът на ВСС е длъжен да събере доказателства във връзка с твърденията за извършени нарушения или уронване на престижа на съдебната власт, каза Дерменджиев.

Преди дни Конституционният съд реши единодушно с 10 гласа „за“, че министърът на правосъдието може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд.

Искането за тълкувателно решение беше на Министерски съвет, след като Висшият съдебен съвет отказа да разгледа по същество предложение на вече бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Междувременно проф. Стоилов беше назначен за конституционен съдия от квотата на президента.Той не участва в гласуването. От няколко месеца Конституционният съд е в състав от 11 души, тъй като Народното събрание още не е избрало 12-ия конституционен съдия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *