Уволнената шефка на НАП обяви бонусите си за „лични данни“

Във ФБР и „Фейсбук“ също има пробиви, никой не е застрахован, смята Галя Димитрова

„Анонсът на служебното правителство беше, че ще разчитат на експерти. Но не мисля, че с мен се случи точно това, тъй като аз съм професионалист с опит от 27 години в данъчното. Никак не може да се каже, че съм политическо назначение, затова беше голяма изненадата ми от решението да бъда освободена.“

Това сподели пред bTV доскорошният изп. директор на НАП Галя Димитрова, освободена от поста с решение на Министерския съвет в петък. По думите ѝ тя била уведомена единствено по телефона за решението да бъде уволнена.

Като мотив от служебното правителство посочиха „системно неизпълнение на служебните задължения“. За обществеността Димитрова стана известна около кибератаката срещу НАП, при която изтекоха личните данни на милиони българи. Тогава шефката на НАП не счете за необходимо дори да прекъсне отпуска си.

„Това по никакъв начин не попречи на действията ми. Бях в постоянна връзка с колегите си“, оправда се за пореден път Димитрова в предаването „120 минути“.  На въпрос дали е трябвало да поеме отговорност за безпрецедентната атака, Димитрова каза: „Ако бях IT специалист с достатъчни познания да контролирам този бизнес, бих го направила, да.“

И добави: „Никой не е застрахован от злонамерения умисъл на престъпни хора. Доказват го пробивите на ФБР, „Фейсбук“ и големите банки.“

Тя уточни, че непрекъснато е изисквала доклади за сигурността на системите на НАП, но след теча на данни при проверките на ГДБОП и ДАНС били установени много пропуски. Заради теча на данни са били отстранени от длъжност двама ръководители на звена в НАП.

Обществено недоволство преди време предизвика и новината, че Галя Димитрова е получила увеличение на заплатата с 10%. „С този процент на увеличение беше увеличена заплатата във всички администрации“, обясни тя.

Стана ясно също, че напук на пробива в системата, на служителите в НАП са били раздадени бонуси. „Възнаграждението има два елемента – основна заплата и допълнително заплащане. Така е разписано“, обясни Димитрова. По думите ѝ от НАП се „справили блестящо през изминалата година“, тъй като са постигнати 125 млн. повече приходи от предходната.

Бившата шефка отказа да каже конкретно тя каква сума е получила като бонус, като обяви това за „лични данни“ – което не е вярно, тъй като става дума за пари, получени от държавния бюджет.

За назначения за нов изп. директор на НАП Румен Спецов Димитрова коментира, че не е работила пряко с него, но е „обезпокоена от смяната на други професионалисти в агенцията“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *