Търговските вериги скочиха – не искат зелени коридори

Постоянните промени, свързани със „зеления коридор“ за пазаруване в полза на възрастните хора, изнерви не само клиентите, но и търговските вериги. Те алармираха, че вместо обстановката да стане по-спокойна и безопасна, сега ситуацията е доста по-изнервена и рискува. „Образуват се опашки и рискови струпвания на хора пред магазините“, се казва в позиция на Сдружението за модерна търговия (СМТ), в което членуват 12-те най-големи търговски вериги в България.

Търговците са категорични, че мярката на практика е неизпълнима, защото на служители на веригите или на охранителни фирми се налага да определят възрастта на клиентите по външни белези, което е повод за конфликти. По закон те нямат правомощия да изискват и проверяват лични документи, припомнят от сдружението.

Според търговските вериги „зелените коридори“ нарушават правата както на възрастните, така и на по-младите им клиенти. Затова те искат задължителната мярка да отпадне.

Вместо това те предлагат съвместно с Министерство на здравеопазването да се направи кампания с апел за въздържане от пазаруване в интервала от 8:00 до 10:00 ч. на хората под 65 г.

„Така всеки ще получи възможност доброволно да прояви социална отговорност, като спазва препоръката, без да е задължен за това, независимо от своята възраст и съобразно личния си дневен режим, а при невъзможност или при неотложна нужда ще може да пазарува без ограничения.

Тази гъвкавост ще премахне както опасните струпвания на хора, предизвикани от сегашната мярка, така и недоволството и напрежението“, посочват от сдружението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *