Турция няма да подкрепи ДПС на парламентарните избори

В предстоящите парламентарни избори ДПС няма да може да разчита на подкрепа от страна на управляващите в Турция. Причината е, че президентът Реджеп Ердоган не получи подкрепа от изселниците на последните местни избори. Припомняме, че неговата Партия на справедливостта и развитието загуби най-големите градове – Истанбул, Анкара, Измир, Бурса и Анталия.

Очаква се на парламентарните избори на 9 юни ДПС да получи от Турция не повече от 40 000 гласа. Управляващата партия на Ергодан няма да организира вота на изселниците, тъй като властите в Анкара са и твърдо против Делян Пеевски, който силово беше наложен от Ахмед Доган за съпредседател на движението. Показателно беше отношението външния министър Хакан Фидан, който по време на посещението си у нас първо се срещна с Мустафа Карадайъ, а след това с новите съпредседатели. Самият Пеевски все още няма право да влиза в южната си съседка, тъй като преди няколко години Анкара го уличи в мащабна контрабанда на цигари.

В същото време подкрепата за ДПС в страната продължава да намалява. Най-вероятно броят на депутатите им в новият 50-ти парламент ще е по-малък. От 36 в момента, те най-вероятно ще бъдат 31 или 32-а, прогнозираха експерти. Поради тази причина, купувачите на гласове на ДПС вече са плъзнали в циганските махали с цялата страна. Целта е чрез купения ромски вот да бъде компенсирана загубата на гласове както от България, така и от Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *