Турция настоява Русия да върне Крим на Украйна

Връщането на Крим към Украйна е изискване на международното право, заяви президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган във вторник в онлайн включване на срещата на върха на т. н. Кримска платформа в Киев.

Държавният глава на Турция, цитиран от Анадолската агенция, припомни, че Анкара не признава анексирането на Крим, смята тази стъпка за незаконна, което и заявява открито от първия ден на анексирането. „Позицията на страната ни по отношение на Крим се основава не само на буквата на закона, но е и фундаментално отражение на моралните позиции на Анкара. Връщането на Крим към Украйна също е изискване на международното право. Запазването на териториалната цялост, суверенитета и политическото единство на Украйна е критично важно не само за региона, но и за глобалната сигурност и стабилност“, каза турският президент.

Ердоган засегна и един значим за интересите на Турция в региона проблем – този с кримските татари. Той нарече защитата на правата и сигурността на сънародниците си от средите на кримските татари един от приоритетите на Турция. „Анкара следи внимателно процесите в Крим. Във връзка с това отново призовавам за освобождаването на първия заместник на Меджлиса на кримскотатарския народ Нариман Джелал и неговите съратници, които бяха задържани след първата среща на върха на Кримската платформа“, каза президентът на Турция. От момента на анексирането на Крим от Русия и подчиняването на полуострова на руската правораздавателна система представители на кримските татари са обект на десетки дела и съдебно преследване заради изразяване на мнения и позиции.

Президентът на Турция припомни, че кримските татари неведнъж са преживели трагични събития в своята история и имат пълното право на мирно пребиваване в земите на своите предци. Той увери, че Анкара ще продължи да подкрепя правителството на Украйна и кримските татари по този въпрос.

Реджеп Таип Ердоган се спря и на темата за войната в Украйна, която продължава от 24 февруари тази година. Ердоган повтори, че Турция е за справедлив мир, основан на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

По думите му Анкара полага големи усилия да гарантира ефективността на дипломатическите канали, проява на което е тристранната среща на външните министри на Турция, Русия и Украйна в Анталия през март и срещата на делегациите на Русия и Украйна, която се проведе по-късно в Истанбул.

В изявлението си пред срещата на върха Ердоган подчерта, че краят на войната и възстановяването на стабилността в Черноморския регион ще позволи не само на региона, но и на света като цяло да диша спокойно.

„В тази връзка отново заявявам подкрепата си за териториалната цялост на Украйна, включително Крим, и се надявам на скорошно възстановяване на атмосферата на мир в нашия регион“, каза още турският лидер.

В работата на Кримската платформа на живо участва президентът на Полша Анджей Дуда, който посещава Киев за трети път от началото на войната и за пети от началото на годината. Дуда се обяви в речта си пред форума за освобождаване на цялата територия на Украйна, включително и на Крим, от руската окупация. Италианският премиер Марио Драги пък нарече борбата за Крим част от борбата за освобождение на цяла Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *