Турция – магнит за суетните плешивци: 400 000 годишно идват за коса

Един пациент за присаждане харчи 10 пъти повече от обикновен турист

Почти половин милион оплешивели суетни мъже – 400 000 души, пътуват до Турция всяка година, за да се възползват от най-изгодното присаждане на коса в света, пише „Ел Паис“. Докато в Европа само операцията струва минимум 10 000 евро, а в САЩ – 15 000 долара, в Истанбул това излиза между 2000-3000 евро и то „ол инклузив“ – цялостен пакет на пътуването и обслужването.
Според „Дейли Сабах“ плешивците оставят в касите на турските клиники – обществени и частни, един милиард евро на година. „За да може да се отговори на търсенето от чужбина, в Турция се наблегна на развитието на тази специалност“, споделя д-р Зекерия Кюл.
Бумът е толкова голям с всяка изминала година, че само в Истанбул вече има 350 специализирани клиники и болници. Голямата опасност за бранша дебне от огромния му успех – за да задоволят търсенето, операции се правят вече в нелегални клиники от медици без хирургически стаж и лиценз за цени под 1000 евро. От здравното министерство увеличиха проверките, а хирурзите постоянно пускат жалби срещу конкретни колеги, които им подливат вода с нелоялна конкуренция.
Благодарение на бурното развитие на този сектор, от миналата година Турция се изкачи на трето място в световната класация на най-предпочитаните страна за т. нар. „медицински туризъм“ след САЩ и Германия.
„Квалифицирани и достъпни медицински услуги, модерни и добре екипирани болници – това може да позволи на Турция да поеме една голяма част от световния медицински туризъм“, заяви пред „Дейли Сабах“ Туран Бузган, президент на Асоциацията за здравна и социална политика (SASОMER), който добави, че един такъв турист харчи 10 пъти повече в сравнение с обикновен гост от чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *