Турция: Защо България има руски С-300, а ние не можем с С-400

Такива ракетни комплекси са купили преди години Гърция, Словакия и още близо 20 страни

Турция, като членка на НАТО, ще използва своята руска система за противоракетна отбрана С-400, както другите членки на Алианса използват своите отбранителни системи С-300, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от проправителствения вестник Yeni Safak и Агенция Фокус. Системите за противоракетна отбрана С-300 също са руски и са по-стара версия на С-400

“Точно както системата С-300, която е на въоръжение в някои държави-членки на НАТО, се използва в рамките на НАТО, системата С-400 също ще се използва в Турция по същия начин,” каза Хулуси Акар пред членове на комисията по планиране и бюджет на турския парламент.

Русия е продала системата C-300 на 20 страни, включително страни членки на НАТО като България, Гърция и Словакия.

Акар отбеляза, че Турция ще продължи процеса на контрол и подготовка на системата С-400 “както е планирано”. Той призова САЩ да сформират съвместна работна група за съвместимостта на системата С-400 и F-35 стелт изтребителите. “Готови сме да обсъдим техническите опасения на САЩ относно съвместимостта на С-400 и F-35.”

САЩ официално отстраниха Турция от съвместната програма за изтребители F-35 през юли 2019 г. заради решението на Анкара да купи усъвършенстваната руска система за ПВО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *