Тръмп оправдан за втори път в процеса за импийчмънт

Американският сенат оправда 45-тия президент на САЩ Доналд Тръмп по време на втория процес за импийчмънт срещу него в рамките на година. Голяма част от републиканците отхвърлиха обвиненията за ролята на Тръмп в атаката на неговите поддръжници срещу Капитолия на 6 януари, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

57 сенатори гласуваха за осъдителна присъда, а 43 – против. По този начин мнозинството от две трети, необходимо за осъждане, не бе постигнато.

Бившият президент на републиканците веднага реагира, като приветства края на „лова на вещици“. С поглед към бъдещето и давайки знак, че е готов да продължи да играе политическа роля, той се зарече да продължи да защитава „величието на Америка“.

“Няма нищо, което да не можем да постигнем заедно”, каза той в изявление.

„Нашето великолепно, историческо и патриотично движение „Да направим Америка отново велика“ едва сега започва“, заяви Тръмп в изявление, представяйки се отново за жертва на „лов на вещици“.

„През следващите месеци ще имам много да споделя с вас и ще се радвам да продължим нашето невероятно пътешествие в името на величието на Америка“, добави той, цитиран от АФП.

Демократите искаха Доналд Тръмп да бъде осъден за “подстрекаване към бунт” и след това да му бъдат отнети правата за заемане на политически пост в бъдеще.

За тях той е отговорен преди всичко за събитията от 6 януари, когато тълпа от негодуващи негови поддръжници нахлуха в Капитолия, докато Конгресът на САЩ се готвеше да потвърди поражението си на изборите на 3 ноември от кандидата на Демократическата партия Джо Байдън. Петима души загубиха живота си по време на насилието.

“Вече е ясно, без никаква сянка на съмнение, че Тръмп подкрепя действията на мрачната тълпа и затова той трябва да бъде осъден. Толкова е просто”, каза , по време на заключителното обвинение пред Сената.

Топ сенаторът-републиканец в Сената Мич Макконъл отправи остра критика към Доналд Тръмп, въпреки че гласува за оправдаване на бившия президент по обвинение за импийчмънт, заявявайки, че е “отговорен” за нападението на Капитолия на САЩ от 6 януари.

“Няма никакви съмнения, че президентът Тръмп е отговорен и на практика, и морално за провокирането на събитията от деня”, каза Макконъл в реч след гласуването, довело до оправдаването на Тръмп.

Той нарече действията на Тръмп, довели до обсадата, “позорно разграничаване от дълга”.

Президентът Джо Байдън заяви, че въпреки оправдателната присъда на Доналд Тръмп по процеса на импийчмънт, обвиненията срещу него не се оспорват, а атаката на Капитолия показва, че “демокрацията е крехка”, предаде АФП.

“Въпреки че окончателното гласуване не доведе до осъдителна присъда, същността на обвинението не е спорна”, каза Байдън, след като Сенатът гласува 57-43 за оправдаването на Тръмп във втория му процес на импийчмънт.

“Тази печална глава от нашата история ни напомни, че демокрацията е крехка. Тя винаги трябва да бъде защитавана. Трябва винаги да бъдем бдителни”, каза Байдън в изявление след процеса срещу Тръмп по обвинения, че той е подстрекавал тълпата, завладяла Конгреса на 6 януари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *