Тръмп затвори САЩ за Европа за 30 дни

Забраняват се пътуванията от Европа за САЩ за период от 30 дни, обяви американският президент Доналд Тръмп. Забраната, свързана с мерките срещу коронавируса, важи и за търговията. Американският лидер обяви снощи поредица от мерки, които целят да засилят икономиката, задъхваща се заради епидемията от коронавирус. Тръмп направи обръщение към нацията от Овалния кабинет.

За да избегнем попадането в страната на нови заразени, преустановяваме от петък в полунощ за 30 дни всички влизания от Европа в САЩ. Изключения ще се правят за американски граждани, които са преминали съответните проверки. Тези ограничения няма да важат за Великобритания, съобщи Тръмп.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ уточни, че новите ограничения спират влизането в страната на повечето чужди граждани, които са били в страни от Шенгенското пространство през последните 14 дни.

Става въпрос за пристигащи от Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария, се казва в съобщение на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

Тези мерки не важат за американски граждани и постоянно пребиваващи в САЩ, както и за преките им роднини.

В следващите 48 часа министерството ще публикува разпореждане американските пътници, пристигащи от страни от Шенгенското пространство, да се прибират в САЩ през определени летища с увеличени проверки за коронавируса.

И „тези забрани не се отнасят само за огромното количество търговия и товари, но и за други неща“, каза той. “Всичко, което идва от Европа в САЩ, е това, което обсъждаме.” Тръмп заяви, че ще възложи на администрацията „да упражнява наличните си правомощия за осигуряване на капитал и ликвидност на фирми, засегнати от коронавируса“. Тръмп поиска от Конгреса допълнителни 50 милиарда долара за плащане на инициативата.

 Докато президентът рекламираше силната американска икономика, той призова Конгреса “да предостави на американците незабавно данъчно облекчение на заплатите”, за да помогне за противодействие на въздействието на епидемията, която смути бизнеса, особено в туристическата индустрия, и доведе до срив на Уолстрийт.

Тръмп заяви още, че ще инструктира Министерството на финансите да отложи плащането на данъци “за определени лица и предприятия, които са отрицателно засегнати” от епидемията, което според него ще внесе повече от 200 милиарда долара ликвидност в американската икономика.

Американският лидер направи изявлението след като Уолстрийт претърпя още един ден на срив, а Дау Джоунс се срина, достигайки 20% под своя пик.

Тръмп обвини Европа, че носи част от вината за епидемията от коронавируса в САЩ, където по най-нови данни има 1281 заразени и 37 починали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *