Трагедия в Маями: 4 жертви и 159 в неизвестност под рухнала сграда

12-етажната постройка е паднала през нощта, част от хората са успели да напуснат в последния момент

Броят на хората в неизвестност след срутването на 12-етажна сграда в американския град Маями рязко се увеличи до 159. Четири са потвърдените жертви, съобщават местните власти. Все още остава неясно каква е причинило срутването.

“Беше трагична нощ”, заяви кметът на окръг Маями-Дейд.  Цяла нощ спасителните екипи издирваха оцелели и чуваха хора, които издават звуци под останките.

“Имаме надежда. Всеки път, щом чуем звук, концентрираме се в тази посока – изпращаме екипи, оборудване. Докато чуваме звуци ще се концентрираме в съответните участъци”, заяви полицай, участващ в спасителната операция.

Открити са най-малко 102-ма от жителите на построената преди 40 години сграда. Спасителните екипи използват сонарни камери и специално обучени кучета, копаят се тунели в руините на подземния паркинг в опит да бъдат открити оцелели. Поне 15 семейства са напуснали сградата след срутването ѝ в 1:00 ч. през нощта.

Около 55 апартамента са разрушени при трагедията.

12-етажният блок е бил построен през 1981 г. и е разполагал с над 130 апартамента. Извършвали се ремонтни дейности на покрива му, но причината за срутването остава неясна.

Президентът Джо Байдън обяви извънредно положение в щата, което ще позволи по-добро координиране между службите и отстраняване на последиците от бедствието.

Десетки близки на хората с нестоуновено местоположение са в шок и се надяват на чудо. Рухването на сградата е заснето от камери в района, като гледката е потресаваща. По данни на местната полиция са се срутили 55 от 132 апартамента в сградата. Част от обитателите са успели да напуснат навреме срутващия се корпус.

Властите са в недоумение как е възможно да се стигне до срутването на сградата.

“Не можем да си обясним какво е станало. Сградите просто не рухват така”, коментира кметът на Сърфсайд Чарлс Бъркет. “По покрива на сградата се е работело, но няма как това да е причината. Аз считам, че има някаква катастрофална грешка при изграждането на тази сграда”, коментира Бъркет. “Изглежда така, сякаш се е взривила бомба, но сме почти сигурни, че няма взривена бомба”, допълни той.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *