“Топлофикация – Сливен” инвестира в нови екологични проекти

Бъдещето на ТЕЦ-евете, работещи на въглища, каквато е и сливенската, е преминаването им на газ – природен газ, биомаса и други екологични алтернативи, казва изпълнителният директор на компанията инж. Павлин Костов

Инж. Костов, „Зелената сделка“ е неизбежна. Какво е бъдещето на топлофикациите, работещи на въглища?

Смятам, че бъдещето на топлофикациите, работещи на въглища, каквато е и сливенската, е преминаването им на газ – природен газ, биомаса и други екологични алтернативи. Ние вече сме поели този курс и имаме намерение да работим именно и на „синьо гориво“ в близките години.

Стартирали сме този процес като планираме да закупим газови когенерации. Ние насочваме усилията си към това да бъдем гъвкави към промените, които започнаха с началото, което постави Европейския съюз с Европейската Зелена сделка. В “Топлофикация Сливен” предстои пълна промяна към създаване на по-екологично и „зелено“ производство.

С какво ще допринесе за града тази промяна?

Постепенната замяна на въглищата с природен газ води до намаляване на вредните емисии и до подобряване състоянието на околната среда. За разлика от други изкопаеми горива, при изгарянето на природен газ се отделят значително по-малко парникови газове. За това газът е приет за много по-екологичен и чист източник на енергия. Използването му не води до отделяне на сажди, миризми и прах във въздуха. Природният газ се изгаря без да създава отпадъчни продукти.

Предвид намаляването на цената на природния газ, ще има и редуциране в цените за крайния потребител. Така той ще получава екологична услуга на достъпна цена.

Процесът към преминаване към производство на нисковъглеродна енергия е сложен, както казахте самият вие. Проблемът е, че България няма много време. Ще успеем ли преходът у нас да се случи плавно, като същевременно ще спазим сроковете, поставени от Европа?

Смятам, че ще успеем, с общи усилия на националната и местна власт, Европа и самите предприятия. Преходът към екологично производство трябва да се случи постепенно и плавно, за да не пострада нашата икономика. Не трябва да позволяваме тези промени да засегнат работещите в тази сфера. Само при осъществяване на достатъчно справедлив преход няма да пострада енергийната сигурност на страната ни. Трансформацията е започнала и е важно да намерим правилните решения, чрез които тя да се реализира.

През последните години какви промени направихте в енергийния си микс, за да отговорите на изискванията на ЕС?

Започнахме замяна на част от въглищата с алтернативни горива. Както знаете, ние имаме разрешение използваме RDF гориво в енергийния си микс. Другото гориво, което внедряваме е биомасата. С намаляване разхода на въглища, подобряваме екологичните показатели на Дружеството и свеждаме до минимум вредните емисии.

Редица статистики показват, че около 38 % от потребената биомаса през 2020 г. се очаква да бъде използвана за производство на електрическа и топлинна енергия, което възлиза на около 837 хил. тона. От това количество за производството на топлинна енергия ще бъде използвана около 70 % от биомасата и съответно за производство на електрическа енергия – около 30 %. Делът на биомасата в крайното енергийно потребление ще достигне 10,7 %. Най-голям относителен дял ще имат домакинствата – 55,8 %, следвани от транспортния сектор – 25,4 %, селското стопанство и др

Топлофикация Сливен” сме поели „зелен“ курс и прилагаме най-ефективните екологични практики в цял свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *