„Топлофикация Русе“ инвестира в зеленото бъдеще на града

„Инвестицията, която направихме за производство на енергия от природен газ е част от цялостната стратегия на „Топлофикация Русе“ за трансформация. Проектът е ключов в усилията ни по отношение на постигане на заложените цели на Европа за нисковъглеродно производство“. Това заяви директорът на дружеството инж. Севдалин Желев.

По думите му само след няколко месеца по план новите газови мощности трябва да бъдат включени в експлоатация. „С тази инвестиция целим да произвеждаме енергия от газ, който е по-чисто гориво от въглищата. Газификацията ще се отрази положително на екологичните показатели. С най-добрите технологии от ново поколение ще осигурим по-висока сигурност на топлоснабдяването“, подчерта инж. Желев. Той коментира, че комбинираното производство на електрическа и топлинна енергия осигурява ефективност и грижа за околната среда.

Според изпълнителния директор на русенския ТЕЦ преходът към нисковъглеродно производство преминава през използването на природен газ, като подчерта, че трансформацията трябва да бъде плавен процес. „Мерките, които се предприемат, особено за страните като България, зависещи от въгледобива, трябва да са много добре обмислени и съобразени с националните специфики. Само по този начин ще се възприемат тези така фундаментални промени от заетите в сектора и няма да има негативни последици за националната и местната икономика“, заяви той.

И подчерта, че за заетите в сектора трябва да се помисли в дългосрочен план, защото служителите са важен фактор за бъдещото развитие на всяко предприятие. „Придобиването на нови умения изисква време и, почти винаги, финансови ресурси. За това смятам, че още от сега трябва да се предложат възможности за обучение. Само по този начин ще се спомогне за намаляване на негативните социални последици“, коментира инж. Желев.

По думите му ще се направи всичко възможно да се запазят служителите, за да се използва максимално техният опит и знания. „С навлизането на нови мощности ще се открият и нови работни места в дружеството.“ заяви инж. Желев. Директорът на топлофикацията беше категоричен, че дългогодишните експерти заедно с младите кадри имат основна роля в енергийния преход. „Вярвам, че с приемственост и обмяна на опит между колегите ще създаде един още по-добър и сплотен екип“, допълни инж. Желев.

Според него непрекъснато трябва да се следят нововъведенията и новите технологии, за да се черпи опит от добрите и работещи решения. Като още един добър пример за успешно реализиран проект, инж. Севдалин Желев даде новата сероочистваща инсталация.

Целта на тази голяма инвестиция беше подобряването на качеството на въздуха, което е важно за всички нас. С новата инсталация се свежда до минимум отделянето на емисии“, обясни енергетикът.

Директорът на дружеството разказа, че цялото доставено оборудване, методите за измерване и софтуерът за събиране, обработка и експорт на данните от тях са изцяло съобразени с всички нормативни изисквания за реализиране на представителен мониторинг на отпадни димни газове. Той подчерта, че сероочистваща инсталация е в съответствие с екологичните изисквания на европейското законодателство и с нея се повишава качеството на въздуха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *