„Топлофикация Враца“ инвестира в екология и устойчиво развитие

„В последните години енергийният сектор в България изживява трансформация. Ние като част от този бранш полагаме огромни усилия в посока производство на чиста и зелена енергия. Инвестираме в нови технологии и прилагаме работещи европейски практики за да подобрим влиянието върху околната среда.“. Това каза инж. Радослав Михайлов, директор на „Топлофикация Враца“. Той изрази мнение, че именно новите технологии и алтернативните горива са ключът към преодоляване на най-големите предизвикателства пред енергийния сектор – намаляване на въглеродните емисии с цел борба с климатичните промени. „Ние работим за модернизацията на предприятието в контекста на зелената политика на Европа“, заяви инж. Михайлов.

Той посочи, че успехът им зависи от инвестициите в екологично производство. „Централите, работещи на въглища, са гръбнакът на българската енергетика. Нашата сигурност и независимост се основават на дейността им. Безспорен е фактът обаче, че твърдите изкопаеми горива не само у нас, но и в световен мащаб нямат бъдеще. Специално в страната ни това е така не само заради зелената политика на Европа, но и заради изчерпването и влошаване на качеството им. За това трябва да се работи в посока на запазване на централите и плавното осъществяване на техния преход“, заяви инж. Михайлов. По думите му въглищните предприятия вече инвестират в модерни технологии, за да постигнат по-голяма грижа за природата.

„Ние се стремим да осигуряваме екологично чисто производство на енергия чрез включване на биогорива в енергийния микс. Тази и следващата година основният фокус за нас остава производството на още по-екологична енергия. По тази причина продължаваме да усъвършенстваме проекта за използване на биомаса.“, заяви инж. Радослав Михайлов. Той обясни, че биомасата се образува от остатъци от растителни култури. Тя е подходящ природен ресурс за получаване на енергия. Също така се причислява към възобновяемите енергийни източници, защото като природен продукт непрекъснато се възстановява.“, посочи инж. Михайлов.

Инж. Радослав Михайлов обясни, че с включването на биомасата в енергийния микс, допринасят за екологичното и икономическо развитие на Враца. „Крайният потребител получава зелена енергия на достъпна цена“, подчерта той.

И обясни, че близо две трети от зелената енергия в Европа се произвежда именно от биомаса. Според него насърчаването на използването на биогорива играе важна роля в достигане на целите на ЕС за редуциране на вредните емисии.

Директорът на „Топлофикация Враца“ беше категоричен, че и занапред ще инвестират в модерни технологии и оборудване, опазване на околната среда и съвременните политики за корпоративна социална отговорност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *