„ТикТок“ е най-големата заплаха за САЩ

Не можем да изключим вероятността Китай да използва платформата в изборите ни, обяви Аврил Хейнс

Разузнаването и ФБР наредиха социалната мрежа „ТикТок“ (TikTok) сред най-големите заплахи за националната сигурност на САЩ. Това стана ясно от изслушване на ръководителите на разузнавателните и контраразузнавателните агенции в комисията по разузнаване към Камарата на представителите.

Шефът на ФБР Кристофър Рей директно обяви, че платформата представлява директна заплаха за американската национална сигурност.  „Американците трябва да си зададат въпроса дали да дават на китайското правителство възможността да контролира достъпа до личните им данни“, заяви той, като допълни, че защитата на мобилните устройства би била безвъзвратно разбита.

Китай би могъл да използва приложението за социални медии, за да повлияе на изборите в странатa през 2024 г., заяви от своя страна директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс. На въпрос на представителя на Демократическата партия Раджа Кришнамурти дали Китайската комунистическа партия би използвала „ТикТок“, за да повлияе върху резултатите от изборите за президент на САЩ на 5 ноември, Хейнс отговори, цитирана от Ройтерс и БТА: „Не можем да изключим вероятността Китайската комунистическа партия да го използва“.

Кришнамурти е най-високопоставеният член на комисията за Китай към Камарата на представителите от страната на демократическото малцинство. Той и председателят на комисията – републиканецът Майк Галахър, внесоха миналата седмица двупартиен законопроект за забраната в САЩ на социалната платформа „ТикТок“, която се използва от 170 милиона американци, отбелязва Ройтерс.

Проектът на забраната, който в четвъртък единодушно премина през комисията по енергетика и търговия към Камарата на представителите, дава на китайската корпорация „БайтДенс“ (ByteDance) срок от шест месеца да се лиши от собствеността си върху „ТикТок“, или ще бъде ефективно забранена в САЩ. Камарата на представителите трябва да гласува законопроекта утре, като за одобрението му е необходимо обикновено мнозинство от две трети от гласовете на конгресмените в негова полза.

Американският президент Джо Байдън каза миналата седмица, че ще подпише този закон. Ройтерс обаче обръща внимание на популярността на „ТикТок“ и на наглед трудното постигане на одобрение едновременно от двете камари на Конгреса – Сената и Камарата на представителите, в година на избори.

От доста време насам американски конгресмени изразяват безпокойството си, че чрез приложението личните данни на гражданите на САЩ може да попаднат в ръцете на Китай. Собствениците на платформата, които уверяват властите в САЩ, че не са споделяли и няма да споделят лични данни на потребители на „ТикТок“ с правителството на Китай, смятат, че всъщност законопроектът означава забраната на компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *