ТЕЦ „Марица 3“ търси възможности да използва алтернативни горива за производство на чиста енергия

Обсъждаме различни възможности за по-чисто производство на енергия. Нашата цел е поетапно премахване на въглищата и замяната им с алтернативни горива. Проектите се анализират от финансови и икономически експерти, които изработват възможните модели за работа и ги оценяват. Вече имаме връзка с газопреносната мрежа заради използването на природен газ за разпалване и при нарушен режим на производство. Затова вероятно преминаването към природен газ ще бъде най-логичната и ефективна алтернатива за гарантиране на енергийния преход. Събитията в Украйна и голямата геополитическа криза още веднъж показват реалното значение на централи като нашата за българското общество и държава“. Това коментира главният юрисконсулт на ТЕЦ „Марица 3“ Юлиян Семерджиев по повод бъдещите планове на предприятието.

По думите му енергийната трансформация ще изисква време и огромен финансов ресурс. „От стратегическо значение е и гарантирането на доставките на природен газ с оглед необходимостта от непрекъсваем режим на работа на централата“, допълни още той.

Юлиян Семерджиев коментира, че газоразпределителният пункт на ТЕЦ-а позволява инсталиране и захранване на газов модул. „Към него е възможно да бъде изградена и топлофикационна част, която да подава пара и топла вода – първоначално към промишлени, а впоследствие и към битови потребители.“, обясни още той. По думите му това би имало и значителен екологичен ефект за цялата община. Не без значение са и сигурността на доставките на природен газ, с оглед необходимостта от непрекъсваем режим на работа на централата“, акцентира Юлиян Семерджиев.

ТЕЦ Марица 3“ е най-големият производител на електроенергия в област Хасково със своя блок от 120 Мв инсталирана мощност. С нарастване на цените на електроенергията в Европа, той става все по-важен фактор за енергийната и икономическа независимост на региона“, подчерта Семерджиев.

Той допълни, че дружеството притежава всички необходими условия, които ще благоприятстват плавното извършване на енергийния преход, сред които са наличието на висококвалифициран и опитен персонал, собствен газоразпределителен пункт, независима водоснабдителна система и други.

Главният юрисконсулт на ТЕЦ „Марица 3“ посочи, че в условията на изключително силна конкуренция на пазара на електрическа енергия, централата може да предлага достъпни цени на произведената електрическа енергия чрез непрекъснато подобряване на технико-икономическите показатели, увеличаване на разполагаемостта и инвестиции в съоръженията, които да намалят значително аварийността.

Юлиян Семерджиев заяви, че предприятието спазва всички екологични норми на националното и европейско законодателство. „От 2013 година работи сероочистваща инсталация, която значително подобрява екологията. Изходящите газове на парогенератора на енергийния блок постъпват в монтираните 2 броя електрофилтри, които служат за допълнително очистване от вредни газове. Филтрите притежават 99.2% ефективност на обезпрашаване. Уловената пепел и отделената сгурия се транспортират на специално пригоден за целта сгуроотвал“, заяви Семерджиев

От гледна точка на социалното значение на ТЕЦ „Марица 3“, Семерджиев изтъкна, че предприятието осигурява работа за стотици хора, което от своя страна благоприятства намаление на безработицата в региона. Юлиян Семерджиев напомни, че в края на 2021 г. дружеството е удостоено с приз „Работодател на годината“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *