ТЕЦ „Бобов дол“ отново ще може да гори отпадъци

ТЕЦ „Бобов дол“ отново ще може да гори отпадъци. Преди около два месеца беше наложена принудителна мярка за спиране дейността на ТЕЦ-а от Министерството на околната среда и водите. А от прокуратурата започнаха разследване, което установи, че има замърсяване на въздуха и нерегламентирано изгаряне на отпадъци, примесени с въглища.

От топлоцентралата вече са изпълнили изискванията на екоминистерството и разрешителното им е подновено. От ТЕЦ-а обясниха, че са надградили системата за мониторинг на една от сероотчистките, което им дава възможност отново да възобновят дейността си. Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ Емил Христов заяви, че с разрешителното, което имат, ще могат да изгарят по 96 тона RDF отпадък на всеки 24 часа.

„От вторник вече сме възстановили доставките, съгласно договора, който имаме със Столична община и получаваме между 100 тона на денонощие, но изгаряме по 20”, каза той.

Вече работи и автоматична мониторингова система, която ще следи нивата на газовете, които се отделят след изгарянето на отпадъците. Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ заяви, че при надвишаване на нормите автоматично се изключва подаването на РДФ към котелните букери.

В момента работи само един от енерго блоковете на ТЕЦ-а. Заради извънредната обстановка в страната около 200 служители са пуснати в отпуск. „В момента работи един енергоблок, един е в студен резерв и един е в резерв. Такива са нуждите на системата и на търговците на ток и заради това работим така“, каза Емил Христов.

От ТЕЦ-а са поели ангажимент да монтират информационни табла, които ще показват данните от мониторинговата система на предприятието. До няколко месеца те ще бъдат поставени в Дупница, Бобов дол и Големо село.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *