Терористите прехвърлени в Азербайджан за да воюват срещу Арцах не искат да се връщат обратно

Страничен резултат от изострянето на въоръжения конфликт в Нагорни Карабах е активирането в региона на терористи от международни терористични групировки, способни да извлекат финансови ползи от войната и да развият експанзия

Миграцията на такива „специалисти“ към Южен Кавказ обещава разширяване на бойната зона и преход на терористични заплахи в хронична форма на военни действия по „афганистански“, „либийски“ или „сирийски“ сценарий.

Директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия Сергей Наришкин заяви на 6 октомври 2020, че хиляди близкоизточни бойци от международните терористични организации «Джабхат ал Нусра» (терористична организация, забранена в Руската Федерация), Фиркат Хамза, «Султан Мурад» се прехвърлят в зоната на конфликта в Нагорни Карабах

Ръководителят на СВР смята, че стотици и дори хиляди бойци от Сирия вече участват в конфликта между Армения и Азербайджан. Сергей Наришкин се опасява, че Закавказието се превръща в нова терористична крепост.

Сирийските наемници-джихадисти, изпратени в Азербайджан за да воюват срещу населението на Нагорни Карабах, не искат да се връщат у дома.Това съобщава телеграм каналът «WarGonzo».В мрежата се появи видео, което беше публикувано от западни медии.
В него наемниците заявяват:

„Играем си с Армения. Ние сме свободни и това е единственото нещо, което ще направим. «
Сега Ердоган и Алиев ще трябва да се направят на изненадани и да докажат, че „те не са виновни“, а терористите са се оказали в Карабах по собствено желание.

Източници, близки до ръководството на сирийското военно разузнаване, потвърждават, че Турция провежда голяма кампания за набиране на наемници в Северна Сирия, за да подготви терористични батальони, които да бъдат изпратени в зоната на конфликта в Нагорни Карабах. Някои от тези бойци вече са забелязани на пунктовете в Тал-Абяд.

На наемниците се казва, че продължителността на тяхната бойна задача в Закавказието може да се удължи до три месеца.

От началото на септември 2020 година, за прехвърлянето на бойци в Карабах, турските разузнавателни служби започнаха да предлагат на опитните бойци 8 пъти повече заплати, отколкото са им плащали в Северозападна Сирия, където са се били срещу руската армия.

Нещо повече, много наемници са измамени, тъй като в началото им се казва, че ще отидат в Либия, за да помогнат на „либийските си братя“, но в действителност турските специални служби ги хвърлят в зоната на конфликта около Нагорни Карабах.

Когато този трик беше разкрит, Анкара започна да предлага на терористите да работят директно с тях, сключвайки договори с турската частна военна кампания SADAT.

На всеки войник се обещава заплата от $ 2 хил. На наемниците се казва, че продължителността на тяхната бойна задача може да продължи до три месеца. Днес също знаем, че турските офицери са пряко замесени във войната с Армения и Арцах “, каза източникът.

Ася Иванова-Зуан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *