Татяна Дончева: Хората, които са слуги на ГЕРБ, трябва да бъдат отстранени от държавната администрация

Хората, които са слуги на ГЕРБ, трябва да бъдат отстранени от държавната администрация. Няма страшно. Видя се, че ГЕРБ не е непреодолим. И че Бойко Борисов ще си отиде, но гербаджийството ще остане още дълго. То ще бъде преодоляно с търпение. Това каза адв. Татяна Дончева от ИМВ по БТВ.

Нямам съмнение в необходимостта от закриването на спецсъда и спецпрокуратурата.

Този  орган е за репресия от сегашната изпълнителна власт. Това е инструмент за натиск, изнудване и рекет. Как е възможно прокурори от спецпрокуратурата и бивши следователи да участват в ограбване на граждани по случая „Осемте джуджета“.

Спецпрокуратурата не можа с години да напише един свестен обвинителен акт на Станка Марангозова. Там най-малко се водят дела срещу истински престъпници. За тези хора обикновено има споразумения. Гешев може да си ги брои като осъдителни присъди. Но това не са истински присъди.

Ефективната борба с корупцията се води от нормалната съдебна система, а не от спецоргани, създадени за рекет. Там се държат с години неосъдени лица. Закриването беше гледано като един законопроект на „Демократична България“. Той е много добър. Делата ще си минат в старите съдилища. Сега винаги се слага ОПГ, когато не е налице. Какво е това магистратите  в спецсъда да получават в пъти по-големи заплати. Да не говорим какво значи измислени дела. Съвсем не се отменя анализ на дейността на спецсъда. Трябва да се види колко дела има. Имам дела в спецсъда. те по 7-8 години приключват на първа инстанция. Имам дело от Добрич и където са кръстили едни 15 души ОПГ не зная защо. Разследват ги за земеделски земи. Те нямат връзка помежду си. Не можем две години да ги съберем.

На кмет една година са му правили проверка. Накрая викат дъщеря му. В нормално правораздаване деца имат право да откажат. И аз и казвам да не дава показания. Отива момичето и разказва това на полицаи, пратени в спецпрокуратурата. Те казват да отида при тях. попитах ги дали имат НПК, за да покажа в кой член пише. Те ми вадят един и ми четат текстове, които не касаят. Аз има показах текста. Това момиче имаше едногодишно дете, оставено в Северозапада. Накрая я пуснаха и дадоха призовка отново да отиде. Натискат кмета за доноси на гербаджийски активисти. Това нещо е инструмент за рекет. Всички кметове и бизнесмени, които не се подчиняват,  бяха вкарани там за рекет.

Правосъдният министър трябва да извади списъка на прокурорите и да види къде са завършили. Те за завършили пуцове и идват то районни нива, прескачайки няколко. Има няколко читави прокурори, които просто се чудят как да се сгърчат. Трябва ни правосъдие, готово да разследва тежки престъпления. Сега те са на толкова начално ниво, че не могат да се ориентират. Конституцията забранява извънредни съдилища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *