Танева уволнява зам.-министър, оспорил мерките й срещу хипермаркетите

В петък Чавдар Маринов отказал да участва в тв предаване за търговските вериги

Земеделската министърка Десислава Танева е поискала оставката на своя заместник Чавдар Маринов. Причината – позволил си е да оспорва част от мерките й за „спасяване“ на българското агропроизводство, пише „Сега“.

Слухове за конфликта се появиха още през уикенда, а днес Маринов потвърди, че е бил поканен да напусне поста си. В петък Танева му се обадила и го накарала да участва в тв предаване за търговските вериги, а той възразил и това се оказало фатално, разказа зам.-министърът пред бТВ тази сутрин. „Аз съм човек от бранша и винаги съм защитавал интересите и на сектора, и на потребителите“, каза Маринов.

Той поясни, че се получават много оплаквания и сигнали на земеделски производители, че нямат достъп до пазарите, вкл. и в хипермаркетите, но си има закони и правила, по които държавата може да помогне.

„Държавата трябваше да покаже социална ангажираност и веднага във всички болници, училища, детски градини, държавната администрация да започне да се консумира българска храна. Няма как земеделецът да откъсне един домат и да го предаде в магазина. Има структури, през които стоката трябва да мине. Няма нищо по-ценно ние, като потребители, да консумираме българска храна. Но всичко трябва да се случи по реда“, посочи зам.-министърът.

Според фермери, цитирани от „Икономист“, по време на среща в петък с участието на фермерските сдружения и големите търговски вериги Чавдар Маринов се е съгласил, че някои от предложенията на агроминистерството уж в защита на българското производство, са такива, че  вместо да изпишат вежди, ще избодат очи. Такава е например идеята  всеки хипермаркет да зарежда храни, произведени само в съответния регион, и то в радиус до 200 км.

Пред изданието самият зам.-министър обяснява: “Всички търговски вериги имат централизирани логистични складове, където първо се закарват храните, там се разпределят и преопаковат и се изпращат по магазините им. Изискването да се изкупува на регионален принцип на 200 км ще е свързано с допълнителни инвестиции от веригите, а оттам и до поскъпване на храните. това в крайна сметка няма да е изгодно и на потребители, и на българските производители в условията на криза”. Маринов изпично подчертава, че подкрепя предложението поне 50% от продаваните в хипурмаркетите плодове и зеленчуци да са задължително българско производство.

Премиерът Бойко Борисов трябва да вземе решението за съдбата на заместника на Десислава Танева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *