С челник срещу цената на тока: Българско семейство стана сензация във Великобритания

Възможно ли е да изключиш електричеството и да го замениш с челник на батерия? Десетки вестници и сайтове разказаха историята на семейството на Чавдар и Тони Тодорови от Лондон, които не използват централно осветление, а носят челници, за да намалят сметките си за електроенергия.

Новината се появи в деня, в който британското правителство обяви, че ще спре да субсидира битовите сметки за ток на домакинствата от догодина. С над 140 % е увеличена цената на тока за последните няколко месеца.

Стотици хиляди коментари породи новината, че Чавдар е банкер, който работи като бояджия, за да си докарва допълнително доходи, за да може да плаща сметките си. Купува челници за по 8 паунда за всеки от семейството и пуска парното само веднъж седмично, за да пести.

Сензацията стана още по-голяма, след като новината заля световните медии и предизвика хиляди коментари в социалните мрежи.

„Истината е, че започнах нов бизнес и започнах да записвам видеа тук, пред моето семейство. И мъжът ми много се ядоса един ден. И каза: Остави ни на мира с твоите клипове, стига ни занимава – отивай горе и се усамоти. И аз казах – добре тогава, аз сега ще те оправя. И имах едно видео с него как ни пуска, фенерчетата, с които работи, с които ходи в гаража и така нататък, и измислих текста набързо и го пуснах в Тик Ток. Видеото около два дни нямаше нито едно преглеждане. След два дни набра такава бърза скорост, че за една нощ се чувствах все едно съм в Лас Вегас на ротативките и правеше – тън, тън, тън, тън“, казва Тони Тодорова

Видеото в Тик Ток, което Тони написва как мъжът ѝ заради пестеливостта си, ги кара да си светят с на челници постига близо 900 000 гледания.

„Станахме световно известни – пестеливият баща, който принуди семейството си да използва челници, той дори нямаше идея, че е пуснат в Тик Ток. И синът ми казва: Мамо, как можа от най-щедрия баща на света да го направиш най-стиснатия“, разказва Тони.

С тях се свързва журналист от агенция, който иска да разкаже историята им. Предлага да направи и снимки, с които да покаже с чувство за хумор, за реалните проблеми, с които се сблъсква всяко нормално семейство в Кралството.

„Те ни питаха дали пестим, ние им казахме, ние не сме научени да пестим, но вече с новите сметки трябва наистина да направим някакви промени. И казахме: Започваме, когато излизаме от стаята да гасим лампата. Такива нормални неща“, казва обясни жената.

„Сега не знаем какво ще бъде, сметките не са дошли за новия период, ама и на студено, каквото и да е, няма да стоим“, заяви Чавдар Тодоров.

С изненада прочитат историята си във вестник „Сън“, в която се различава от тази, която са разказали на журналиста. Още същият ден тя е препечатана в десетки медии, сред които е дори и онлайн изданието на вестник „Таймс“.

Приемат всичко със смях, но най-много се изненадват, че наред с притесненията за увеличението на сметките за ток, научват за себе си и нови неща, като например, че Чавдар е банкер.

„Ние сме най-обикновено семейство и той е бояджия“, казва Тони.

Чавдар има малък строителен бизнес. Тони е търсен йога учител. Живеят във Великобритания близо 18 години. И днес недоумяват как от една шега, може да се роди фалшива новина и сензация, която да обиколи света.

И така, от сензация, на сензация, стигнахме до финала, в който може да кажем, че трябва да внимаваме как се шегуваме, защото една истинска история може да стане основа за една фалшива новина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *