С тези темпове България ще ваксинира 70% от населението през 2040 г.

С настоящето темпо на ваксинация в България целта за 70% покритие на населението над 18 години ще бъде постиганата едва през август 2040 година, изчислява брюкселското издание „Политико“ в свой материал, илюстриращ бавния старт на имунизационната казпания срещу Covid-19 в ЕС. Изчислението е на базата на средния брой ваксинирани дневно през последните 7 дни преди публикацията от 22 януари.

В България дневно се поставят средно по около 1139 дози и ако страната иска до септември 2021 да постигне поставената от ЕК цел за 70% покритие на населението с по 2 дози, то ще трябва да увеличи броя на дневните ваксинации 29 пъти – до 33 368 дози на ден.

За сравнение, според изчисленията на изданието, Малта се справя най-добре – ако поддържа същото темпо, на 22 септември ще е ваксинирала 37% , а към май 2022 г. ще е ваксинирала 70% от пълнолетното си население. Втора се очаква да е Румъния – 26% към 22 септември и приключване с кампанята през декември 2022 г.

С така използвания метод изчислението показва, че в края на септември България ще е ваксинирала 3% от целевата група. За Латвия е изчислено, че следва да увеличи темпа на ваксиниране 17 пъти, Италия – 10 пъти, Унгария – 9 пъти.

Българските власти разчитат да ускорят темповете на ваксинация от март нататък, когато се очакват по-големи количества от вече одобрените ваксини на Pfizer/BioNtech и Moderna, както и да има други разрешени ваксини – на AstraZeneca, Johnson&Johnson и др.

Директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов обясни в понеделник, че стартът на масовата имунизация зависи от това, кога останалите ваксини ще получат разрешение за употреба под условие. „По график, от първите две компании, които получиха разрешение (Pfizer/BioNTech и Moderna), се очакват около 4.4 млн. дози, респективно за 2.2 млн. души до края на годината. При положение, че и петте ваксини получат очакваното разрешение, това означава че 2.5 млн. души ще бъдат ваксинирани до средата на годината.“

В края на седмицата се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на AstraZeneca. Ако то е положително, доставките ще започнат през февруари.

Темпът на ваксинация у нас е бавен не само заради малкото договорени дози от одобрените ваксини на Pfizer/BioNtech и Moderna, но и заради редуцираните доставки по производствни причини от Pfizer и факта, че страната заделя половината от всяка една от пратките, за да гарантира наврменното поставяне на втора доза от ваксината.

За сравнение Великобритания и Дания взеха решение да забавят вторите дози, за да ваксинират повече хора за по-кратък период от време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *