Съдът пак спря вписването на промените в ББР

Софийският градски съд е спрял вписването на промените в Надзорния и Управителния съвет на Българската банка за развитие. Това се вижда от съдебното определение в партидата на дружеството в Търговския регистър.

Определението е постановено от съдия Валерия Братоева. Тя се е произнесла по искане на Николай Димитров – един от старите членове на УС на банката. Той иска спиране на вписването на промените, направени от икономическия министър Кирил Петков на 23 юни. Димитров твърди, че решенията на министъра, както и на УС и на Надзорния съвет на банката са нищожни. Димитров ги е атакувал пред съда. Затова и иска спиране на вписването, докато магистратите не се произнесат по съществото на спора.

Съдия Братоева обяснява, че за да бъде спряно едно вписване е достатъчно да има висящо регистърно производство и висящо дело, от изхода на което зависи вписването. Съдията смята, че като разглежда искането за спиране, тя не може да преценява дали делото по същество е допустимо. Със заявлението за вписване министърът е представил обяснителни бележки, че съдът няма как да спре вписвано, тъй като то се основава на акт на БНБ. Съдът обаче подчертава, че нито едно от обстоятелствата, които министърът иска да бъдат вписани, не се основава на акт на БНБ, тъй като кандидатите са избрани с решение на самото търговско дружество. Съдът, който гледа делото за спирането на вписването не може да обсъжда дали предяваването на исковете от Димитров е злоупотреба с права. Този въпрос е по съществото на делото, което ще се гледа от друг съдия. За това Димитров би могъл да понесе отговорност за причинени вреди.

Преди седмица Мария Вранеску от Софийския градски съд спря вписването на новото ръководство на ББР. Това ядоса икономическия министър Кирил Петков. “Решението на съдийката от СГС е в пълно несъответствие със закона, защото актовете на БНБ не могат да бъдат спирани. Когато вече пет седмици водим битката тази банка да започне да работи за обществото, за малките и средни предприятия, да не се дават на осем фирми един милиард, когато вече всичко е завършено и казва, че щом БНБ го е одобрила, трябва да се впише и не може да се спира, се получава дълбокото вътрешно убеждение на Мария Вранеску. Тя е взела решение днес в несъответствие със закона да спре това назначение”, каза тогава икономическият министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *