Съдът осъди Петьо Блъсков и „Труд медия“ за тормоз чрез руска пропаганда

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков и медията са упражнили тормоз върху групи от българското население чрез разпространяване на материали от руската преса. Чрез статията от 2019 година „Педерастите в САЩ бият тревога“ (оригиналът е на руската РИА „Катюша“), която е била дословно преведена и публикувана в онлайн изданието на „Труд“, са били направени „внушения спрямо хората c различна сексуална ориентация, които неминуемо засягат достойнството им и създават враждебна, принизяваща и обидна среда“.

Това се разбира от решение на Административния съд София град, с което се потвърждава решение на Комисията за защита по дискриминацията (КЗД). С него са били наложени принудителни административни мерки на „Труд медия“, сред които да разработи и въведе правила за недопускане на дискриминация в работата на редакторите и журналистите в медията, да докладва на комисията за защита от дискриминация за напредъка в 30-дневен срок и да премахне статията (това и досега не е станало). За това съобщи активистът Радослав Стоянов, който е сезирал комисията, след излизането на статията през 2019 година. Казусът стига до Административния съд, след като Блъсков обжалва решението на КЗД.

В сигнала се посочва, че в материала са използвани обиди и епитети, които подбуждат предразсъдъци и омраза като „педерасти“, „содомити“ и „перверзници“.

В материала, хомосексуалността е описана като болест, а хомосексуалните като опасни хора. Според публикацията те организирано са били внедрявани като „агенти“ във властта, медиите, училищата, здравеопазването. Тяхната цел, според оригиналния текст на РИА „Катюша“, е била да се извършва „агресивен натиск“ върху руската държава, а децата да се „склоняват към опасно поведение“.

Съдът констатира, че „публикуваният материал съдържа епитети с утвърдена негативна семантика, унижаващи достойнството на нехетеросексуалните хора („педерастите“, „содомити“, „перверзници“), а така също и крайно негативни и оскърбителни стереотипи, представящи сексуалната им ориентация като болест, а обществената им дейност за повишаване на равноправието им – като агресивен натиск, като подмолна и неправомерна дейност“.
Според съда внушенията спрямо хората c различна сексуална ориентация неминуемо засягат достойнството им и създават враждебна, принизяваща и обидна среда. Публикуваният материал съдържа субективни и тенденциозни внушения и насажда унижение и подценяване на лицата по признак „сексуална ориентация“.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *