Съдът: Глобите за неносене на маска са незаконни

Състав на Русенския Районен съд постанови решение, с което отменя наложена глоба в размер на 300 лева.

Глобата е наложена от служители на МВР на гражданин, за това, че е бил на публично място без да носи защитна маска, в нарушение на издадената заповед на министъра на здравеопазването.
Изложените от съда аргументи за отмяна имат отношение не само към този конкретен случай, но и към всички други подобни случаи на налагане на глоба на лице, което не носи маска, пише сайтът Право и здраве.

Съдия Ралица Русева посочва, че в Закона за здравето има правна норма (чл. 209а), която предвижда налагане на санкция, но същата не определя вида на нарушенията, подлежащи на санкциониране, а препраща към заповеди на министъра на здравеопазването. Законът за административните нарушения и наказания(ЗАНН), обаче не допуска налагане на санкции, ако видът на нарушението не е определен със закон или подзаконов нормативен акт. Тъй като заповедите на здравния министър не са такива, то и налаганите на санкции е в нарушение на Закона.

Съдът осъжда Русенската дирекция на МВР да заплати на глобения и съдебните разноски в размер на 300 лева.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Русенският административен съд. Формалната логика на това решение обаче е толкова ясна, че сигурно ще бъде потвърдена и от горната инстанция, ако МВР обжалва.

Така, ако законът за здравето не бъде променен, налагането на глоби за неносенето на маски става безсмислено, защото същите ще бъдат отменени в последствие от съда, а МВР само ще плаща съдебни разноски. Промяна в закона, обаче не може да бъде направена, защото Народното събрание ще се саморазпусне в следващите дни, а следващото може да не се конститурира в обозримо бъдеще.

Изложените от съда аргументи имат отношение не само към носенето на маски, но и към всички други санкции, налагани за неизпълнение на заповеди на здравния министър, издадени по силата на извънредната епидемична обстановка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *