Съдия ще разследва главния прокурор

С конституционно мнозинство парламентът одобри на първо четене ключовия закон, предложен от Министерския съвет, свързан и с нов механизъм за разследване на главния прокурор. Той предвижда с това да се занимава наказателен съдия. Целта е ръководителят на разследването да е независим от главния прокурор.

181 гласуваха „за“ промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Само 25 бяха „против“ и 1 „въздържал се“ – всички те от ДПС.

Депутатите одобриха още няколко законопроекта за промени в НПК, които трябва да бъдат експресно обединени. За да минат окончателно поправките, е нужно да се съкрати срокът за предлагане на корекции на второ четене. След това те следва да се гласуват в комисия и пак в пленарна зала. Времето на настоящия парламент обаче изтича. Президентът обяви, че го разпуска на 3 февруари.

Т.е. нужна е извънредна воля законопроектът да бъде приет окончателно.

„Независимият“ депутат Явор Божанков, който бе изключен от групата на „БСП за България“, днес обяви от трибуната на парламента, че се разиграва театър. Според него от ГЕРБ сега са подкрепили поправките с предизборна цел, знаейки, че те няма бъдат приети.

Самият Делян Добрев в телевизионно интервю тази сутрин чистосърдечно призна, че законопроектът няма да мине поради липса на време.

Той обвини предишните управляващи, които имали две години да приемат реформата, но не го направили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *