Събитията на политическата сцена през 2023 г.

Край на поредицата от избори, сформиране на сглобката и още нещо

 

И зминалата 2023 година бе наситена с политически събития, с които като че ли се сложи край на нестабилността и кризата, породени от поредицата извънредни парламентарни избори две години поред.

В началото на 2023-та двата основни политически играча – ГЕРБ и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), все още демонстрираха непримиримост един към друг, а последните дори изключваха възможността за общо управление с партията на Бойко Борисов. Няколко месеца по-късно реалността се оказа съвсем различна. Така се стигна до вота на 2 април 2023 г. След тях разпределението на силите изглеждаше така – ГЕРБ се оказаха отново първа сила, а ПП-ДБ застанаха на второ място. Разликата между тях бе под 2%, или точно 48 855 гласа. Това даде основа за трудни и тежки преговори при завъртането на рулетката с мандатите. Така общото управление се оказа не толкова невъзможно. Част от лидерите на ПП-ДБ дори заговориха за конституционно мнозинство, кабинет без лидери, които да отстъпят на заден план. Това, което още повече обедини ГЕРБ и ПП-ДБ в усилията им да сформират правителство, бе и фигурата на президента Румен Радев, който изигра ролята на общия враг с прекомерна власт чрез няколко поредни служебни кабинета. Резултатът бе следният – формирането на сглобката, както сами се нарекоха партиите от мнозинството.

Формула

Първият компромис бе постигнат с новата формула на властта – ротацията за председател на Народното събрание между Росен Желязков от ГЕРБ и Никола Минчев от ПП-ДБ. Покрай тях мина и договорка за ротация на шефа на правната комисия. Първоначално сделката бе за ротация през 3 месеца. С напредването на преговорите за кабинета обаче стана ясно, че ротацията се очертава и единственият възможен изход и за формирането на кабинет. Това бе съгласувано първо – смяна през 9 месеца между Мария Габриел от ГЕРБ и акад. Николай Денков от ПП-ДБ.

След това започнаха и разговорите за състав на Министерски съвет. Всяка от формациите предлагаше имена, а другата се съгласяваше или изразяваше резерви. И така, докато не се постигне съгласие за даден пост. Само за 2 седмици списъкът с министри бе сменен многократно. Накрая така и не стана ясно какво е квотното разпределение на министерските кресла и кой министър от коя партия е номиниран. Към онзи момент това не бе толкова важно предвид постигнатия нов „исторически компромис“. И за да има стабилност, към картината се прибави и ДПС, което активно участваше в реденето на кабинета. Това на свой ред бе легитимирано именно с нуждата от конституционно мнозинство. Оттук нататък всяко по-важно решение в НС се подписваше от представители на трите партии – Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов, Делян Пеевски.

Освен общата неприязън към президента, това, което обедини ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, се оказа войната в Украйна. Страната ни подготви няколко пакета от помощ за Киев. Какво има в първия списък не бе официално обявено – предимно боеприпаси. След това дойде ред на решението за изпращане на 100 стари БТР-и от складовете на вътрешното министерство. В края на годината се стигна и до решение да се изпратят на Украйна и непотребни ракети за комплексите ни C-300, които Киев да ползва за резервни части. Точно преди коледните празници Народното събрание се съгласи България да поеме част от лихвите по бъдещи заеми на Украйна, както и да бъдем гарант за такива. Посещението на украинския президент Володимир Зеленски през юли 2023-та сложи още един щрих към картината. Той се срещна с първите мъже в държавата и не пропусна да кръстоса шпаги с държавния глава Румен Радев.

Скърцане

Политическото лято и есен дойдоха с гръм и със скърцане на „некоалицията“. Липсата на ясно коалиционно споразумение как се взимат решенията в сглобката непрекъснато създаваше напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ. Често недоразумения имаше и за кадровите назначения – за шеф на БНБ, за шеф на НЗОК, за шеф на Сметната палата и т.н. Заговори се дори, че при ротацията на премиерите през март 2024 година е възможна смяна и на редица министри. По сметките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов под заплаха са поне 7-8 от министрите. Въпреки постоянните дрязги партньорите от мнозинството обясняваха общото си управление с важните задачи за решаване – конституция, Шенген, еврозоната, Плана за възстановяване и устойчивост и т.н. И в такава обстановка – да са заедно на национално ниво, но противници на място, се проведоха и местните избори през октомври. Очакванията за прегрупиране не се оправдаваха. ГЕРБ затвърди позициите си по места, но ПП-ДБ спечели ключови градове, сред които София, Варна, Пазарджик. На някои места сглобката от НС се пренесе и в общинските съвети. С едно голямо изключение – местният парламент в столицата. В София ПП-ДБ и ГЕРБ не намират път един към друг. И може би чакат знак от партийните лидери. Демонтажът на Паметника на Съветската армия (ПСА) в последния момент развали плановете и преговорите между ПП-ДБ и БСП.

Годината приключи с приемането на промените в конституцията. С тях се прави първата стъпка и към съдебната реформа. ВСС се раздели на два съвета – прокурорски и съдебен. Пленумът на ВСС се замени с Общо събрание. Орязаха се правомощията на главния прокурор. Същото се случи и с тези на президента по отношение на служебните кабинети. Народното събрание вече няма да се разпуска. И всичко това на фона на множество критики от експерти конституционалисти, професионалните организации и опозицията. Последната дори заговори за опит за овладяване на прокуратурата. Президентът Румен Радев се зарече да сезира Конституционния съд. Всичко това създаде впечатление за бързане и неизчистени текстове. И резултатът вече е налице. Само преди дни ВСС предупреди за възможни проблеми с разплащанията. Кадровиците поискаха от депутатите спешно да се мине към промени в Закона за съдебната власт.

Дали шестата поправка в конституцията ще издържи пред КС, ще видим през 2024-та. Догодина ще стане ясно дали и сглобката ще продължи да скърца, или мнозинството ще се научи да работи заедно. Успешното приключване на ротацията ще покаже има ли потенциал управлението за пълен мандат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *