Столична община е платила 286 000 лв. за тоалетна пред НДК

По 100 000 лв. струват 2 други тоалетни в градинката „Кристал“, които дори не работят

Столична община не спира да изумява данъкоплатците с фантастичните цени, на които поръчва и купува градско оборудване. Администрацията на кмета Йорданка Фандъкова е платила 286 412 лв. с ДДС за тоалетната на входа на градината на НДК, поставена през 2015 г. и започнала да работи през 2016 г. Според договора тоалетната е трябвало да бъде с големина 11 кв.м., но днес от неправителствената организация „Спаси София“ изчислиха, че на практика тя е 8 кв.м. „Така 1 кв.м. от тази тоалетна излиза около 17 600 евро на квадратен метър. В района на НДК има апартаменти, които се продават на много по-ниски цени от въпросната тоалетна. В нея няма нищо толкова високотехнологично, което да оправдава тази цена“, коментира пред Би Ти Ви Светлозар Алексиев от „Спаси София“.

Според инж. Димитър Куманов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране за тази цена тоалетните чинии в тоалетната в градинката пред НДК е трябвало да бъдат позлатени. Куманов определи сумата, която администрацията на града е платила, като „стряскаща“. Както и много други специалисти преди него, инженерът коментира, че обществените поръчки са „гигантският проблем“ в работата на градската управа.

Преди дни от „Спаси София“ съобщиха още, че Столична община е купила 2 същи много скъпи тоалетни от същия италиански производител за ремонта на градинката „Кристал“. Те обаче все още не са пуснати в експлоатация, тъй като обектът няма Акт 16. Затова новите придобивки на София стоят скрити зад метална ограда. Всяка от тоалетните на „Кристал“ е с площ 5 кв.м. и е на цена от над 100 000 лв. за бройка, което прави по близо 9400 евро/кв.м.

„Г-жо Фандъкова, нямаме нищо против да сте публика на семинарите на ГЕРБ, но софиянци не са ви избрали да бъдете публика при изразходването на обществените средства. Дължите много обяснения пред гражданите: Това пазарни цени ли са? Как е възможно строителството на монолитна сграда да е десетки пъти по-евтино от метален контейнер с тоалетна чиния? Защо, след като профукахте толкова много пари, закупеното не работи? Кой в Столичната община ще поеме отговорност за поредния управленски провал?“, питат от „Спаси София“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *