Столичани са подложени на светлинен терор от хотел “Милениум”

Яркото осветление на модерните хотели причинява дискомфорт на жителите в близост през нощта

 

Жители на София от района на Медицинска академия, та чак до бул. „Борис III“, сигнализират Столична община, че осветлението на новия хотел „Милениум“ на бул. „Витоша“ в близост до НДК е изключително силно и причинява сериозен дискомфорт на живеещите наоколо.

В контактния център на Столична община е заведен сигнал, описващ несгодите за обитателите на стотици жилища. Подателят на сигнала обръща специално внимание, че точно срещу „Милениум“ се намира болница, и призова администрацията  да предприеме мерки. Той публикува в контактния център на общината снимка, направена по тъмно от отсрещна сграда.

„Моля да предприемете мерки и да замерите дали светлината от страдата е допустимо да огрява “Майчин дом” по начин, по който в стаята може да се чете свободно книга на загасена лампа. Същото е положението в стотици апартаменти с изложение в тази посока“, пише в сигнала.

Писмото е получено в края на септември, но и досега от „Московска“ 33 не са му отговорили.

Проблемът с т.нар. светлинно замърсяване има непълнота в националното законодателство и наредбите на София, въпреки че и живеещите в други точки на столицата са се оплаквали от агресивното осветление на съседни сгради – например на търговския център на бул. „Ал. Стамболийски“. Въпросната тема до известна степен е засегната в Наредбата за преместваемите съоръжения, рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност в Столична община. В нея обаче осветлението се разглежда повече като елемент на рекламния бизнес, а не на градската среда. По отношение на осветлението в сградите в сила е и Наредба №49, приета през 1976 г. по предложение на министъра на народното здраве.

Във връзка с промени в наредбата на София за рекламните елементи през 2018 г. специалисти дават становище, че „на територията на Столична община не се контролира проектирането и изпълнението на новоизградените осветителни уредби и състоянието на съществуващото осветление на всички осветени преместваеми и рекламни елементи. Действителен и лесен контрол може да се осъществи по всяко време на денонощието чрез измерване на средните, минималните и максималните яркости и осветености и оценка на степента на заслепяване“, се казва в него.

„В случай, че Столична община желае и разполага с кадри за контрол на параметрите, ние сме готови да закупим скъпо струващия измервателен уред с прилежащото оборудване и да го дарим. В случай, че Столична община не се наема с тази дейност, то тя може да се възложи на лабораторията към СУ „Климент Охридски”, които са правоспособни да оперират с такава измервателна техника“, пишат още представителите на две от фирмите, занимаващи се с реклама в София. Няма данни дали кметството се е възползвало от предложението, както и дали негови представители замерват силата на осветлението на сгради, за които има сигнали, че надвишават допустимите нива.

Източник: segabg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *