Стойнев: След близо 5 години усилия на БСП, накрая управляващите започнаха да мислят за българските производители

„От опозицията искрено се радваме, че след близо 5 години наши усилия, накрая управляващите започнаха да мислят за българските производители и как те да имат достъп до големите хранителни вериги“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от трибуната на Народното събрание. По думите му обаче управляващите ще се задоволят с прекалено малко – да се даде само на конкретните земеделски производители в даден район да имат щандове.

„Ако искаме наистина да бъдем полезни на българските производители, ще направим редакционни поправки. За целите на опаковането, етикирането, предоставянето на храни, предлагаме обозначението „българско“, което да се отнася до мястото на произход на суровината за направата на храна и доказват, че суровината е произведена в България. Тоест – ако искате утре да си купите българско сирене, знаете, че то е направено от българско мляко, а не от вносно“, поясни Стойнев.

Той коментира, че левицата предлага също в обекти за търговия на храни с годишен оборот над 2 милиона лева, част от количествата на предлагани продукти, които са традиционни за България – редки плодове и зеленчуци, месо, мляко и млечни продукти, задължително следва да бъдат произведени в страната, а частта се определя спрямо годишния стокооборот; за виното и спиртните напитки – спрямо асортимента от продуктите за съответната група. По думите му предложението на левицата, което и съгласувано с българските производители, е: за зеленчуци – минимум 51% да бъдат с български произход, мляко и млечни продукти – 70%, месо – извън пилешко – 20%, пилешко – 50%, вино и спиртни напитки – 75%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *